Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Salone del Gusto

categorieën: filosofie, Gezond voedsel, Koken en eten

salone_del_gusto

Een keer in de twee jaar verandert de oude Fiatfabriek van Lingotto in Turijn (Italië) in een eetparadijs. Dit is als de Salon del Gusto wordt gehouden, de grootste beurs van ambachtelijk geproduceerd eten in de wereld. Producenten uit tal van landen (de meeste uit Italië) stallen hier hun waren uit.

De Salon del Gusto wordt georganiseerd door Slow Food, een in 1989 opgerichte club van lekkerbekken die de term ´ecogastronomie´ introduceerde: lekker eten met respect voor het milieu, tradities en ambachtelijkheid.

Inmiddels heeft Slow Food afdelingen in meer dan honderd landen (waaronder Nederland) en houdt het zich ook bezig met behoud van biodiversiteit en steun aan kleine boeren in de Derde Wereld.

Parallel aan de Salone del Gusto wordt de Terra Madre gehouden, een bijeenkomst van boeren en voedselproducenten uit de hele wereld.

Bron:

- De Volkskrant

Van de site salonedelgusto.it/

Il Salone del Gusto giunge alla sua ottava edizione, consacra in maniera compiuta la propria vocazione internazionale e si afferma come un momento centrale nel calendario di chiunque al mondo abbia a cuore il cibo. Insieme a Terra Madre, con la quale costituisce ormai due parti inscindibili e interconnesse che dialogano fittamente tra di loro, il Salone del Gusto è forse l’unico luogo al mondo dove contadini e artigiani, il mondo della cultura accademica e i cuochi, grandi cultori dell’enogastronomia e “semplici” neofiti si possono incontrare, dando vita a scambi e amicizie.

È il luogo dove si realizza una fitta rete di relazioni nel nome di un cibo sostenibile, che sappia ancora trasmettere gioia, e a cui sia restituito il suo pieno valore. Il Salone del Gusto è quindi un evento educativo>, perché permette di imparare, conoscere, confrontare e informarsi, ma tutto questo si realizza nel nome di un diritto al piacere molto responsabile e pienamente condiviso. È soprattutto una festa, fatta per conoscere ciò che mangiamo e celebrare l’umanità che è coinvolta nella sua produzione.

Regione Piemonte, Città di Torino e Slow Food vi danno il benvenuto al Salone del Gusto 2010!