Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Salone del Gusto

categorieën: filosofie, Gezond voedsel, Koken en eten

salone_del_gusto

Een keer in de twee jaar verandert de oude Fiatfabriek van Lingotto in Turijn (Italië) in een eetparadijs. Dit is als de Salon del Gusto wordt gehouden, de grootste beurs van ambachtelijk geproduceerd eten in de wereld. Producenten uit tal van landen (de meeste uit Italië) stallen hier hun waren uit.

De Salon del Gusto wordt georganiseerd door Slow Food, een in 1989 opgerichte club van lekkerbekken die de term ´ecogastronomie´ introduceerde: lekker eten met respect voor het milieu, tradities en ambachtelijkheid.

Inmiddels heeft Slow Food afdelingen in meer dan honderd landen (waaronder Nederland) en houdt het zich ook bezig met behoud van biodiversiteit en steun aan kleine boeren in de Derde Wereld.

Parallel aan de Salone del Gusto wordt de Terra Madre gehouden, een bijeenkomst van boeren en voedselproducenten uit de hele wereld.

Bron:

- De Volkskrant

Van de site salonedelgusto.it/

Il Salone del Gusto giunge alla sua ottava edizione, consacra in maniera compiuta la propria vocazione internazionale e si afferma come un momento centrale nel calendario di chiunque al mondo abbia a cuore il cibo. Insieme a Terra Madre, con la quale costituisce ormai due parti inscindibili e interconnesse che dialogano fittamente tra di loro, il Salone del Gusto è forse l’unico luogo al mondo dove contadini e artigiani, il mondo della cultura accademica e i cuochi, grandi cultori dell’enogastronomia e “semplici” neofiti si possono incontrare, dando vita a scambi e amicizie.

È il luogo dove si realizza una fitta rete di relazioni nel nome di un cibo sostenibile, che sappia ancora trasmettere gioia, e a cui sia restituito il suo pieno valore. Il Salone del Gusto è quindi un evento educativo>, perché permette di imparare, conoscere, confrontare e informarsi, ma tutto questo si realizza nel nome di un diritto al piacere molto responsabile e pienamente condiviso. È soprattutto una festa, fatta per conoscere ciò che mangiamo e celebrare l’umanità che è coinvolta nella sua produzione.

Regione Piemonte, Città di Torino e Slow Food vi danno il benvenuto al Salone del Gusto 2010!