Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensalade volgens Michiel Bussink

Bietjes2

Een recept uit Ik eet, dus ik ben van Michiel Bussink

Ingrediënten

6 bietjes
olijfolie
balsamico-azijn
bosje bieslook
peper en zout

Bereiding

Koken in water is zonde, dat gaat ten koste van de smaak. Gewoon een paar uurtjes in aluminiumfolie op een smeulend vuurtje van je zelf gehakte hout laten stoven. Of vooruit, vooralsnog in de oven.

Doe de bietjes in een gietijzeren pan in een op 150 graden voorverwarmde oven. Controleer met een vork of ze na zo'n twee uur gaar zijn. Als ze afgekoeld zijn, schil er af, in kleine blokjes snijden, een paar flinke scheuten olijfolie, twee eetlepels balsamico-azijn, gesnipperde bieslook, peper en zout erdoor roeren. Uurtje laten staan en een fantastische salade die niemand je afpakt.

Salone del Gusto

categorieën: filosofie, Gezond voedsel, Koken en eten

salone_del_gusto

Een keer in de twee jaar verandert de oude Fiatfabriek van Lingotto in Turijn (Italië) in een eetparadijs. Dit is als de Salon del Gusto wordt gehouden, de grootste beurs van ambachtelijk geproduceerd eten in de wereld. Producenten uit tal van landen (de meeste uit Italië) stallen hier hun waren uit.

De Salon del Gusto wordt georganiseerd door Slow Food, een in 1989 opgerichte club van lekkerbekken die de term ´ecogastronomie´ introduceerde: lekker eten met respect voor het milieu, tradities en ambachtelijkheid.

Inmiddels heeft Slow Food afdelingen in meer dan honderd landen (waaronder Nederland) en houdt het zich ook bezig met behoud van biodiversiteit en steun aan kleine boeren in de Derde Wereld.

Parallel aan de Salone del Gusto wordt de Terra Madre gehouden, een bijeenkomst van boeren en voedselproducenten uit de hele wereld.

Bron:

- De Volkskrant

Van de site salonedelgusto.it/

Il Salone del Gusto giunge alla sua ottava edizione, consacra in maniera compiuta la propria vocazione internazionale e si afferma come un momento centrale nel calendario di chiunque al mondo abbia a cuore il cibo. Insieme a Terra Madre, con la quale costituisce ormai due parti inscindibili e interconnesse che dialogano fittamente tra di loro, il Salone del Gusto è forse l’unico luogo al mondo dove contadini e artigiani, il mondo della cultura accademica e i cuochi, grandi cultori dell’enogastronomia e “semplici” neofiti si possono incontrare, dando vita a scambi e amicizie.

È il luogo dove si realizza una fitta rete di relazioni nel nome di un cibo sostenibile, che sappia ancora trasmettere gioia, e a cui sia restituito il suo pieno valore. Il Salone del Gusto è quindi un evento educativo>, perché permette di imparare, conoscere, confrontare e informarsi, ma tutto questo si realizza nel nome di un diritto al piacere molto responsabile e pienamente condiviso. È soprattutto una festa, fatta per conoscere ciò che mangiamo e celebrare l’umanità che è coinvolta nella sua produzione.

Regione Piemonte, Città di Torino e Slow Food vi danno il benvenuto al Salone del Gusto 2010!