Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-preisoep

Aardappelpreisoep

Ingrediënten

olijfolie
400 gram aardappels, in dobbelsteentjes
1 dikke prei, in ringetjes, het groene en het witte deel apart houden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper
zout
nootmuskaat
herbs de provence
½ liter water
1 bouillonblokje

Bereiding

Giet de olijfolie in de pan en voeg meteen de ui en het witte deel van de prei (in ringetjes) toe. Het vuur moet op z’n laagste stand staan zodat de groenten zachtjes smoren. De aardappels, de knoflook en de kruiden toevoegen. Een paar minuten bakken, maar opletten dat het niet aanbrandt.

Water en bouillonblokje toevoegen en aan de kook laten komen. Ongeveer 15 à 20 minuten laten koken.

Met de staafmixer tot een romige soep mixen.
De groene preiringetjes erbij doen en nog een paar minuten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Salvestrolen

categorieën: Gezondheid algemeen, lichaam, natuur en milieu, nutriënten

Salvestrolen vormen een klasse voedingsstoffen die een belangrijke eigenschap gemeen hebben: ze zouden tumorcellen kunnen doden. Ze binden zich aan een specifiek enzym: het CYP1B1, en vernietigen daarmee de tumor.

Deze nutriënten komen voornamelijk voor in onbespoten (biologisch gekweekt of uit het wild) groenten en fruit, en niet of nauwelijks op bespoten voedsel omdat ze de plant helpen zich te verweren tegen schimmelinfecties. Planten die bespoten worden met schimmelwerende stoffen, hoeven dit zelf niet te doen en maken daarom geen of veel minder salvestrolen aan.

Bronnen:

- fonteine.com
- Reformatorisch Dagblad (31 oktober 2006)
- salvestrolen.nl