Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Sauteren

categorieën: Bereidingstechnieken

Een vorm van bakken, waarbij bij hoge temperaturen kleine, dunne stukjes voedingsmiddel in de pan heen en weer worden geschud, zodat de stukjes om en om draaien en ze niet aanbranden. Dit gebeurt het liefst in olie, omdat dat hogere temperaturen kan hebben dan andere vetten.