Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde asperges

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 300 gram asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 flinke teen knoflook.

Bereiding

Pers de knoflook uit in de olie en roer dit goed door.

Breek het kontje van de asperges af en schil de rest. Bewaar de schillen en kontjes om er bouillon van te trekken! Bestrijk de asperges met de knoflookolie.

Verwarm de oven, grill of grillpan voor.

Grill de asperges een paar minuten, af en toe omdraaien en eventueel bijsmeren met olie zodat ze niet verbranden. Ze zijn gaar als de buitenkant iets knapperig is.

Serveersuggestie

Gegrilde asperges kunnen gegeten worden als bijgerecht bij de warme maaltijd, als hapje vooraf met een dipsausje (bv. een knoflooksaus) of in een salade.

Save food from the fridge

categorieën: Acties, Bereidingstechnieken, Koken en eten, natuur en milieu

save_food_from_the_fridge_jihyun_ryou

Save food from the fridge is een project van de Koreaanse Jihyun Ryou waarin zij traditionele manieren onderzocht om voedsel te bewaren zonder koelkast.

Voorbeelden zijn: het samen bewaren van appels en aardappels, omdat op deze manier het ethyleengas (dat de appels uitscheiden) het ontkiemen van de aardappels tegengaat. Deze blijven zo dus langer goed. Tegelijkertijd bewaar je zo de appels niet samen met ander fruit, want datzelfde gas zorgt ervoor dat fruit sneller rijpt.

Prei en wortels kan je het beste rechtop bewaren in (vochtig) zand, omdat ze dan het minste vocht verliezen en omdat dit de natuurlijke stand is van deze groenten. Zo verliezen ze ook minder energie