Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels bakken

Aardappel

Aardappels kunnen op verschillende manieren gebakken worden. Ze kunnen rauw in hete olie gebakken worden of eerst een paar minuten gekookt, vervolgens afgegoten en dan gebakken worden. 
De meest gebruikte vorm is in schijfjes, maar als ze eerst gekookt worden kan je ze ook in vierkantjes of grove blokjes snijden (dit doen voor je ze kookt), en dan bakken. Op deze manier nemen ze minder ruimte in, in de pan.

Het lekkerste is het om de aardappels met schil te bakken maar dat is alleen aan te raden als ze nog niet oud en uitgelopen zijn. De uitlopers bevatten namelijk een giftige stof (solanine) die je beter niet teveel binnen kan krijgen. Dit is ook het geval als de aardappels groenig kleuren onder de schil, je kan ze dan beter wat dikker schillen.
Aardappelschillen worden ook wel los als een soort chips gefrituurd.

Zeer belangrijk bij het bakken is geduld, een grote pan met een dikke bodem en hete olie.

Het beste is het om elk schijfje of blokje op de bodem te leggen en ze stuk voor stuk om te draaien, dit gaat vanzelf als er een korstje op komt. Het vuur in het begin goed hoog houden om een lekker korstje te krijgen, daarna lager om de aardappels goed gaar te krijgen. Blijven omdraaien. Prik met een vork in één van de dikkere stukken om de gaarheid te testen.
Als de aardappels, vrijwel, gaar zijn kan je er eventueel andere (snelgarende) groenten zoals ui, spinazie, paprika, knoflook, kruiden (zout!) en wat je nog meer wilt, toevoegen om even mee te bakken. Zet het vuur dan hoog en blijf erbij om regelmatig alles om te scheppen.

Het lijkt moeilijk maar op deze manier moet het eigenlijk altijd lukken, zelfs in een pan zonder anti-aanbaklaag.

Save food from the fridge

categorieën: Acties, Bereidingstechnieken, Koken en eten, natuur en milieu

save_food_from_the_fridge_jihyun_ryou

Save food from the fridge is een project van de Koreaanse Jihyun Ryou waarin zij traditionele manieren onderzocht om voedsel te bewaren zonder koelkast.

Voorbeelden zijn: het samen bewaren van appels en aardappels, omdat op deze manier het ethyleengas (dat de appels uitscheiden) het ontkiemen van de aardappels tegengaat. Deze blijven zo dus langer goed. Tegelijkertijd bewaar je zo de appels niet samen met ander fruit, want datzelfde gas zorgt ervoor dat fruit sneller rijpt.

Prei en wortels kan je het beste rechtop bewaren in (vochtig) zand, omdat ze dan het minste vocht verliezen en omdat dit de natuurlijke stand is van deze groenten. Zo verliezen ze ook minder energie