Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Save food from the fridge

categorieën: Acties, Bereidingstechnieken, Koken en eten, natuur en milieu

save_food_from_the_fridge_jihyun_ryou

Save food from the fridge is een project van de Koreaanse Jihyun Ryou waarin zij traditionele manieren onderzocht om voedsel te bewaren zonder koelkast.

Voorbeelden zijn: het samen bewaren van appels en aardappels, omdat op deze manier het ethyleengas (dat de appels uitscheiden) het ontkiemen van de aardappels tegengaat. Deze blijven zo dus langer goed. Tegelijkertijd bewaar je zo de appels niet samen met ander fruit, want datzelfde gas zorgt ervoor dat fruit sneller rijpt.

Prei en wortels kan je het beste rechtop bewaren in (vochtig) zand, omdat ze dan het minste vocht verliezen en omdat dit de natuurlijke stand is van deze groenten. Zo verliezen ze ook minder energie