Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pizzakoeken

Oregano1

Dit is een hartige pannekoek, met de ingrediënten van pizza’s. Je kan er naar eigen smaak allerlei groenten en kruiden die hier niet genoemd worden aan toegevoegen. Of weglaten uiteraard.

Ingrediënten

voor plusminus 4 koeken:
- 100 gram tarwemeel
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 5 dl water of sojamelk
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 2 theelepels oregano
- zout
- 1 eetlepel gistpoeder
-1 eetlepel paprikapoeder
- courgette (geraspt)
- 10 gedroogde tomaten (in kleine stukjes)

Bereiding

Maak een beslag van de melen en het water of de sojamelk, het gistpoeder, de kruiden en het wijnsteenbakpoeder. Het beslag moet niet te dun zijn. Voeg eventueel nog wat meel toe. Doe de groenten erbij. Goed mengen.

Koeken bakken als pannekoeken op hoog vuur in olie.

Schorseneren

categorieën: producten

De schorseneer is een lange zwarte wortel die van binnen wit is. Het schillen van de wortel kan een beetje lastig zijn omdat er tijdens het schillen een melkachtige kleverige stof wordt afgescheiden. Dit verklaart waarom deze groente ook keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed wordt genoemd.
Om verkleuren te voorkomen moeten de geschilde stukken meteen in water met azijn gelegd worden. Het is ook mogelijk om ze in de schil te koken en daarna de schil eraf te schrapen.

Bereiden

De smaak en textuur doen denken aan die van de asperge. Je kan ze koken en met een sausje eten of er soep van maken. Je kan ze echter ook rauw eten en er een salade van maken.
Een andere mogelijkheid is om ze in plakjes te snijden en ze een paar minuten in (sesam- of andere) olie te fruiten op een matig vuur, met bv. wortel en ui in een wok of braadpan. Dan sojasaus en water toevoegen en nog ongeveer 20 minuten op een laag vuur met een deksel op de pan laten stoven. Eventueel op het laatst wat verse gember toevoegen.