Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwtensalade

Rozemarijn

Ingrediënten

- kikkererwten, geweekt en gekookt of kant en klaar uit een potje
- rode paprika
- walnoten
- sjalotjes

- rozemarijn, goed fijngestampt in een vijzel
- mais- of rijstemoutstroop
- balsamico-azijn
- olijfolie
- cayennepeper

Bereiding

De walnoten in stukjes breken en licht roosteren.

Meng de kikkererwten met de zeer klein gesneden sjalotjes en de in stukken gesneden paprika en walnoten. De kikkererwten moeten goed afgekoeld zijn, anders trekt de dressing erin terwijl deze erop moet blijven liggen.

Maak de dressing door de rest van de ingrediënten te mengen en roer de erwten en dressing pas vlak voor het opdienen door elkaar.

Schorseneren

categorieën: producten

De schorseneer is een lange zwarte wortel die van binnen wit is. Het schillen van de wortel kan een beetje lastig zijn omdat er tijdens het schillen een melkachtige kleverige stof wordt afgescheiden. Dit verklaart waarom deze groente ook keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed wordt genoemd.
Om verkleuren te voorkomen moeten de geschilde stukken meteen in water met azijn gelegd worden. Het is ook mogelijk om ze in de schil te koken en daarna de schil eraf te schrapen.

Bereiden

De smaak en textuur doen denken aan die van de asperge. Je kan ze koken en met een sausje eten of er soep van maken. Je kan ze echter ook rauw eten en er een salade van maken.
Een andere mogelijkheid is om ze in plakjes te snijden en ze een paar minuten in (sesam- of andere) olie te fruiten op een matig vuur, met bv. wortel en ui in een wok of braadpan. Dan sojasaus en water toevoegen en nog ongeveer 20 minuten op een laag vuur met een deksel op de pan laten stoven. Eventueel op het laatst wat verse gember toevoegen.