Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Schorseneren

categorieën: producten

De schorseneer is een lange zwarte wortel die van binnen wit is. Het schillen van de wortel kan een beetje lastig zijn omdat er tijdens het schillen een melkachtige kleverige stof wordt afgescheiden. Dit verklaart waarom deze groente ook keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed wordt genoemd.
Om verkleuren te voorkomen moeten de geschilde stukken meteen in water met azijn gelegd worden. Het is ook mogelijk om ze in de schil te koken en daarna de schil eraf te schrapen.

Bereiden

De smaak en textuur doen denken aan die van de asperge. Je kan ze koken en met een sausje eten of er soep van maken. Je kan ze echter ook rauw eten en er een salade van maken.
Een andere mogelijkheid is om ze in plakjes te snijden en ze een paar minuten in (sesam- of andere) olie te fruiten op een matig vuur, met bv. wortel en ui in een wok of braadpan. Dan sojasaus en water toevoegen en nog ongeveer 20 minuten op een laag vuur met een deksel op de pan laten stoven. Eventueel op het laatst wat verse gember toevoegen.