Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Scientists under Attack - Science in the Magnetic Field of Money

categorieën: films, Genetische modificatie

De aardappels, tomaten, maïs en andere plantaardige producten die we in de supermarkt kopen, zijn steeds vaker genetisch gemodificeerd. Autoriteiten voor voedselkeuring. en biologen die voor grote voedselbedrijven experimenteren met het manipuleren van DNA-structuren, stellen dat deze producten voldoende doorgetest zijn, en dus geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Dat is een leugen, menen de wetenschappers die in Scientists under Attack -- Science in the Magnetic Field of Money aan het woord komen. De commerciële belangen van beursgenoteerde grootverdieners leiden ertoe dat onderzoeksresultaten gecensureerd worden en cruciale vragen onbeantwoord blijven.

Microbioloog Àrpàd Pusztai vond zesendertig significante verschillen tussen ratten die een genetisch gemodificeerde en ratten die een 'gewone' aardappel hadden gegeten. Bij de eerste groep ontwikkelden organen zoals de lever zich minder goed. Maar toen Pusztai dit in een televisie-interview naar buiten bracht, kon hij zijn ontslagbrief in ontvangst nemen.

Tegen zijn collega Ignacio Chapela werd na de publicatie van negatieve onderzoeksdata in Nature op internet een viral marketing campagne ontketend om deze te ontkrachten, waarna de redactie in een editorial schreef het artikel beter niet te kunnen hebben publiceren. Zo brengt een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift zijn eigen onafhankelijkheid in gevaar, wat ook geldt voor universiteiten die grote sommen geld van het bedrijfsleven aannemen voor het doen van voedselonderzoek. Zijn wetenschappers nog wel te vertrouwen?

Bron:

- IDFA