Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

Sea the Truth

categorieën: films

zeepaardje school__2

Het is hoog tijd om de waarheid onder ogen te zien: als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten zijn over 40 jaar de oceanen en zeeën leeggevist. Wetenschappers verkondigen deze boodschap al jaren, maar dit heeft nog niet geleid tot maatregelen die het tij kunnen keren. De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monster: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, terwijl alles wat leeft met een vernietigende kracht meegevist wordt. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in.

Is het echt wel nodig om zoveel vis te vangen en te eten?
De fabel van de gezonde visolie is hardnekkig. Vissen krijgen de gezonde Omega-3 alleen binnen doordat zij algen eten, ze maken ze niet zelf. Dus waarom niet rechtstreeks de algen eten in plaats van grote hoeveelheden vissen doden voor een lepeltje visolie?

De oplossing wordt gezocht in duurzame visserijprojecten. Maar vooraanstaande wetenschappers zeggen dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is. Sea the Truth wil aandacht vragen voor het feit dat er helaas geen ‘verantwoorde’ vis meer bestaat.

Dos Winkel

De film is ontstaan op verzoek van Dos Winkel. Hij heeft bij verschillende producenten de mogelijkheden besproken om een film over de bedreigingen van onze oceanen te maken. Het moest een verfilming worden van zijn laatste boek Wat is er mis met vis?! en visolie. De Pierson Foundation reageerde onmiddellijk positief.

In de film wordt hij gevolgd tijdens al zijn verschillende werkzaamheden als duiker/onderwaterfotograaf, spreker, enz. Daarnaast zijn er twee jonge vrouwen die een van zijn lezingen horen en op zoek gaan naar meer informatie.

World Ocean Day

Op World Ocean Day 2012 werd de film vertoond.