Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Sea the Truth

categorieën: films

zeepaardje school__2

Het is hoog tijd om de waarheid onder ogen te zien: als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten zijn over 40 jaar de oceanen en zeeën leeggevist. Wetenschappers verkondigen deze boodschap al jaren, maar dit heeft nog niet geleid tot maatregelen die het tij kunnen keren. De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monster: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, terwijl alles wat leeft met een vernietigende kracht meegevist wordt. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in.

Is het echt wel nodig om zoveel vis te vangen en te eten?
De fabel van de gezonde visolie is hardnekkig. Vissen krijgen de gezonde Omega-3 alleen binnen doordat zij algen eten, ze maken ze niet zelf. Dus waarom niet rechtstreeks de algen eten in plaats van grote hoeveelheden vissen doden voor een lepeltje visolie?

De oplossing wordt gezocht in duurzame visserijprojecten. Maar vooraanstaande wetenschappers zeggen dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is. Sea the Truth wil aandacht vragen voor het feit dat er helaas geen ‘verantwoorde’ vis meer bestaat.

Dos Winkel

De film is ontstaan op verzoek van Dos Winkel. Hij heeft bij verschillende producenten de mogelijkheden besproken om een film over de bedreigingen van onze oceanen te maken. Het moest een verfilming worden van zijn laatste boek Wat is er mis met vis?! en visolie. De Pierson Foundation reageerde onmiddellijk positief.

In de film wordt hij gevolgd tijdens al zijn verschillende werkzaamheden als duiker/onderwaterfotograaf, spreker, enz. Daarnaast zijn er twee jonge vrouwen die een van zijn lezingen horen en op zoek gaan naar meer informatie.

World Ocean Day

Op World Ocean Day 2012 werd de film vertoond.