Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

Seed Balls

categorieën: Acties, Permacultuur

Seed Balls zijn balletjes gemaakt van 1 deel gemengde zaden, 3 delen compost, 5 delen rode klei en water. (Bekijk het filmpje hiernaast voor precieze instructies.) Ze zijn bedacht door Masanobu Fukuoka om droge gebieden (opnieuw) te beplanten. Ook kunnen ze gebruikt worden om lege en verwaarloosde terreinen te beplanten zonder daadwerkelijk die terreinen te betreden. De Seed Balls kunnen eenvoudig over een hekwerk gegooid worden.

Doordat de zaden al voorzien zijn van compost kunnen ze eenvoudig uitgestrooid worden. Zodra het dan gaat regenen, gaan ze ontkiemen en wortel schieten. Het is van belang om zaden te gebruiken die aangepast zijn aan het klimaat waar ze uitgestrooid worden en die goed met elkaar combineren. Op deze manier is de kans het grootst dat veel van de zaden uitkomen.

Om te voorkomen dat alle zaden opgegeten worden door insecten en vogels, kan een beetje chilipoeder aan het mengsel toegevoegd worden.