Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelmoes

Appel

Ingrediënten

- appels
- rozijnen
- diksap
- water
- kaneel

Bereiding

De appels schillen en in stukjes in een grote pan doen. Overige ingrediënten toevoegen naar smaak. Halverwege proeven of het zoet genoeg is, zo niet dan wat extra diksap en/of rozijnen er bij doen. Beter iets te veel water erbij dan te weinig. Het eventuele overblijvende vocht afgieten en warm opdrinken. Lekker!

Het inmaken

Alles wat je niet direct op gaat eten kan je lang bewaren met de volgende methode.
Glazen potten, goed schoon, vullen met kokend water. Deksel erop en op z'n kop zetten. Op deze manier wordt ook het deksel gesteriliseerd.

Na een aantal minuten de potten leeggooien (het water bewaren om mee af te wassen of het toilet te spoelen) en de nog hete appelmoes er in scheppen, met een lepel die ook in het kokend water, of in de pan met kokende appelmoes, ontsmet is. Pas op dat je niet de rand van de pot of de binnenkant ervan met je vingers aanraakt .Hetzelfde geldt voor het deksel. Het moet allemaal zo steriel mogelijk blijven.

De volle potten weer op hun kop zetten, nadat je het deksel er weer op gedaan hebt uiteraard, en af laten koelen.
Datum van vullen erop zetten en bewaren. Als het goed is kan je het wel een aantal maanden bewaren.

Seed Balls

categorieën: Acties, Permacultuur

Seed Balls zijn balletjes gemaakt van 1 deel gemengde zaden, 3 delen compost, 5 delen rode klei en water. (Bekijk het filmpje hiernaast voor precieze instructies.) Ze zijn bedacht door Masanobu Fukuoka om droge gebieden (opnieuw) te beplanten. Ook kunnen ze gebruikt worden om lege en verwaarloosde terreinen te beplanten zonder daadwerkelijk die terreinen te betreden. De Seed Balls kunnen eenvoudig over een hekwerk gegooid worden.

Doordat de zaden al voorzien zijn van compost kunnen ze eenvoudig uitgestrooid worden. Zodra het dan gaat regenen, gaan ze ontkiemen en wortel schieten. Het is van belang om zaden te gebruiken die aangepast zijn aan het klimaat waar ze uitgestrooid worden en die goed met elkaar combineren. Op deze manier is de kans het grootst dat veel van de zaden uitkomen.

Om te voorkomen dat alle zaden opgegeten worden door insecten en vogels, kan een beetje chilipoeder aan het mengsel toegevoegd worden.