Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgette-amaranth soep

Amaranthvlokken

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- bouillonblokje
- grote courgette
- 2 eetlepels amaranthvlokken

Bereiding

Rasp de courgette, eventueel na verwijdering van de zaden bij een erg groot exemplaar, op een grove rasp.

Breng het water met de bouillon aan de kook, voeg hieraan de courgette en de amarantvlokken toe. Laat dit ongeveer 10 minuten koken.

Naar smaak kunnen er nog andere kruiden aan toegevoegd worden.

Seed Balls

categorieën: Acties, Permacultuur

Seed Balls zijn balletjes gemaakt van 1 deel gemengde zaden, 3 delen compost, 5 delen rode klei en water. (Bekijk het filmpje hiernaast voor precieze instructies.) Ze zijn bedacht door Masanobu Fukuoka om droge gebieden (opnieuw) te beplanten. Ook kunnen ze gebruikt worden om lege en verwaarloosde terreinen te beplanten zonder daadwerkelijk die terreinen te betreden. De Seed Balls kunnen eenvoudig over een hekwerk gegooid worden.

Doordat de zaden al voorzien zijn van compost kunnen ze eenvoudig uitgestrooid worden. Zodra het dan gaat regenen, gaan ze ontkiemen en wortel schieten. Het is van belang om zaden te gebruiken die aangepast zijn aan het klimaat waar ze uitgestrooid worden en die goed met elkaar combineren. Op deze manier is de kans het grootst dat veel van de zaden uitkomen.

Om te voorkomen dat alle zaden opgegeten worden door insecten en vogels, kan een beetje chilipoeder aan het mengsel toegevoegd worden.