Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broccolistamppot

Aardappel

Stamppot is een simpel maar ondergewaardeerd gerecht.
 
Er worden steeds minder aardappels gegeten in Nederland. Omdat het te veel werk en moeite en tijd kost. Denken mensen tenminste. Okee, je moet de aardappels schillen, tenzij ze er nog goed uitzien, dan hoef je ze alleen maar te borstelen. En dan moet je ze ook nog koken of anders bereiden. Dat kost allemaal tijd.
Maar aardappels zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten meer vitamine C dan de gemiddelde citrusvrucht. Alle reden dus om ze regelmatig te eten. Een stamppot bereiden is makkelijk, je kan er eventueel restjes groente in verwerken en het is superlekker.

Ingrediënten

aardappels
bouillonblokje of -poeder
broccoli
sojaroom
plantaardige margarine
zout
peper

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee cm². Op deze manier zijn ze veel eerder gaar.
Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan, en breng aan de kook. Voeg bouillon toe.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes (schillen). Dit is het lekkerste onderdeel van deze groente. Doe de broccoli bij de aardappels als het water kookt.

Als de aardappels gaar zijn (prik-met-de-vork-test), het water afgieten.
Een klont margarine, zout, peper en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Stampen of roeren met een houten lepel.

Serveersuggestie

Gebakken courgette en ui met wat juspoeder en/of ketchup.

Seed Balls

categorieën: Acties, Permacultuur

Seed Balls zijn balletjes gemaakt van 1 deel gemengde zaden, 3 delen compost, 5 delen rode klei en water. (Bekijk het filmpje hiernaast voor precieze instructies.) Ze zijn bedacht door Masanobu Fukuoka om droge gebieden (opnieuw) te beplanten. Ook kunnen ze gebruikt worden om lege en verwaarloosde terreinen te beplanten zonder daadwerkelijk die terreinen te betreden. De Seed Balls kunnen eenvoudig over een hekwerk gegooid worden.

Doordat de zaden al voorzien zijn van compost kunnen ze eenvoudig uitgestrooid worden. Zodra het dan gaat regenen, gaan ze ontkiemen en wortel schieten. Het is van belang om zaden te gebruiken die aangepast zijn aan het klimaat waar ze uitgestrooid worden en die goed met elkaar combineren. Op deze manier is de kans het grootst dat veel van de zaden uitkomen.

Om te voorkomen dat alle zaden opgegeten worden door insecten en vogels, kan een beetje chilipoeder aan het mengsel toegevoegd worden.