Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dahl, basisrecept

Rode linzen1

Dahl, daal of dal is een dikke linzensaus uit de Indiase keuken. In Tibet, Nepal en andere landen worden soortgelijke schotels met linzen ook veel gegeten.
Voor dit gerecht worden meestal rode of gele (split) linzen gebruikt omdat die bij het koken uit elkaar vallen. De rode meer dan de gele.

Onderstaan recept is een simpel basisrecept. Er zijn zeer veel varianten van deze schotel.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olie om in te bakken
- 1 ui, in ringen of stukjes gesneden
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild
- 1 teen knoflook
- 1/2 theelepel chilipoeder
- theelepel gemalen koriander
- theelepel kurkuma
- linzen (ongeveer 100 gram, ongekookt)
- water
- eventueel zout en peper

Bereiding

Spoel de linzen een paar keer goed uit en zorg dat er geen steentjes meer tussen zitten.

Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Voeg dan de knoflook, gember en de kruiden toe. Zowel de knoflook als de gember kunnen door de knoflookpers.
Roer dit een paar minuten door en doe dan de linzen erbij. Voeg genoeg water toe tot alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat ongeveer 20 à 30 minuten sudderen met het deksel op de pan. Het moet een soort dikke, bijna droge soep lijken.

Proeven en eventueel zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Dahl kan gegeten worden bij een curry en/of met een chapati en yofuknoflooksaus.

Seed Hunter

categorieën: films, Genetische modificatie

Our planet is heating up and one of the first casualties will be the crops that supply our food. Scientists are working overtime to find solutions including going back to the ancestral origins of our staple foods.

Seed Hunter takes you on a remarkable journey from the drought-ravaged farms of Australia, to the heart of the Middle East, to the mountains of Tajikistan where charismatic Australian scientist Dr. Ken Street – a real life version of Indiana Jones – and his team of ‘gene detectives’ hunt for plant genes that will help our food withstand the impact of 21st century global warming.

Kritiek

Er is kritiek op deze film omdat de zaden van wilde planten gezocht worden om hun genetische code (DNA) via genetische manipulatie te implanteren in moderne gewassen. Deze zouden dan beter bestand moeten zijn tegen hedendaagse ellende als klimaatverandering. De film wordt door sommigen gezien als propaganda voor genetische manipulatie, een weg die niet door iedereen gezien wordt als een oplossing maar eerder als een probleem.

Australia

Directed by Sally Ingleton.