Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Seitan

categorieën: producten

Zelf seitan maken

Seitan is een vleesvervanger die gemaakt is van tarwe. In feite zijn het de gluten uit de tarwe, nadat al het zetmeel eruit gespoeld is. Je kan het kant-en-klaar kopen in de natuurvoedingswinkel, maar je kan het ook zelf maken. Het is lekker in een saus als bv. hachee.

Ingrediënten

voor de seitan:
1 kilo bloem
1 kilo volkoren meel
1 liter koud water of meer, voor het maken van stevig deeg

voor de bouillon:
1 kilo wortels (in grote stukken)
1 pond uien (in kwarten)
3 stengels bleekselderij
3½ dl tamari of shoyu (sojasaus)
6 tenen knoflook
peper
een paar takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
2 liter water

Bereiding

Meng het meel met het water tot een stevige bal, zorg dat het niet te droog is; als dat zo is, dan meer water toevoegen. Kneed 15 minuten tot het deeg elastisch aanvoelt.

Leg het deeg in een kom en overgiet het met lauw water. Laat 30 minuten staan. Nu kunnen de gluten zacht worden. Als dit niet gebeurt, kunnen ze niet loskomen van het zetmeel.

Zet het water voor de bouillon op met alle groenten en kruiden. Breng aan de kook en laat het zachtjes doorkoken.

Leg het deeg in een vergiet in een kom. Vul de kom met koud water. Spoel en kneed het deeg 5 minuten in het koude water. Daarna hetzelfde met warm water. Nog een keer 5 minuten met koud en met warm water en als laatste 2 minuten met koud water. Het water zal steeds helderder worden en er spoelt heel veel zetmeel weg. Wees niet bang dat alles wegspoelt, de gluten blijven over.

Verdeel de overgebleven gluten in balletjes ongeveer ter grootte van een tafeltennisbal, en kook ze een uur in de bouillon. Eventueel water toevoegen om ze onder water te houden. De glutenbolletjes zullen iets groter worden omdat ze water opnemen.

Als je ze gaat gebruiken, snij ze dan in reepjes of stukjes.