Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met Oost-Indische kers

Verse doperwtjes in peul

De Oost-Indische kers kan uitbundig groeien en bloeien in de zomer. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Dit recept is bij uitstek geschikt voor mensen met een (moes)-tuin.
Bij gebrek aan tuin of balkon kan in plaats van O-I kers ook spinazie of een andere bladgroente gebruikt worden.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
100 gram pasta

400 gram doperwten in de peul

olie
1 ui
1 grote of 2 kleine bieten
knoflook
4 grote handen vol blad van de Oost-Indische kers, zo jong en ongeschonden mogelijk
eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
chilipoeder

Bereiding

Dop de doperwten.

Kook de pasta en stoom de doperwten in een stoommandje of een vergiet in dezelfde pan. Als de pasta gaar is zijn de erwten dat waarschijnlijk ook.

Ondertussen in een bakpan de olie langzaam verwarmen met hierin de in ringen gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden biet(en). Als de biet op deze manier langzaam gaar wordt, zal hij heerlijk zoet en zacht smaken.
De uitgeperste knoflook toevoegen.

Na ongeveer 10 à 15 minuten de gare pasta, de doperwten, de kruiden en de tomatenpuree toevoegen.
Het vuur hoger zetten en blijven roeren.
De afgespoelde bladeren van O-I kers erdoor roeren en nog ongeveer 2 minuten alles door elkaar scheppen.

Serveersuggestie

Voor wat meer hartigheid kan er gistpoeder door gedaan worden en/of een vleesvervanger meegebakken worden.

Seitan

categorieën: producten

Zelf seitan maken

Seitan is een vleesvervanger die gemaakt is van tarwe. In feite zijn het de gluten uit de tarwe, nadat al het zetmeel eruit gespoeld is. Je kan het kant-en-klaar kopen in de natuurvoedingswinkel, maar je kan het ook zelf maken. Het is lekker in een saus als bv. hachee.

Ingrediënten

voor de seitan:
1 kilo bloem
1 kilo volkoren meel
1 liter koud water of meer, voor het maken van stevig deeg

voor de bouillon:
1 kilo wortels (in grote stukken)
1 pond uien (in kwarten)
3 stengels bleekselderij
3½ dl tamari of shoyu (sojasaus)
6 tenen knoflook
peper
een paar takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
2 liter water

Bereiding

Meng het meel met het water tot een stevige bal, zorg dat het niet te droog is; als dat zo is, dan meer water toevoegen. Kneed 15 minuten tot het deeg elastisch aanvoelt.

Leg het deeg in een kom en overgiet het met lauw water. Laat 30 minuten staan. Nu kunnen de gluten zacht worden. Als dit niet gebeurt, kunnen ze niet loskomen van het zetmeel.

Zet het water voor de bouillon op met alle groenten en kruiden. Breng aan de kook en laat het zachtjes doorkoken.

Leg het deeg in een vergiet in een kom. Vul de kom met koud water. Spoel en kneed het deeg 5 minuten in het koude water. Daarna hetzelfde met warm water. Nog een keer 5 minuten met koud en met warm water en als laatste 2 minuten met koud water. Het water zal steeds helderder worden en er spoelt heel veel zetmeel weg. Wees niet bang dat alles wegspoelt, de gluten blijven over.

Verdeel de overgebleven gluten in balletjes ongeveer ter grootte van een tafeltennisbal, en kook ze een uur in de bouillon. Eventueel water toevoegen om ze onder water te houden. De glutenbolletjes zullen iets groter worden omdat ze water opnemen.

Als je ze gaat gebruiken, snij ze dan in reepjes of stukjes.