Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Indiase bietensalade

Indiase bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.

Seizoensgroenten

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, natuur en milieu, producten

jonge_peul (foto: Gwen Rijsdijk)

Groenten uit het seizoen zijn groenten die van oorsprong in een bepaald seizoen gegeten werden omdat ze op dat moment geoogst konden worden. Tegenwoordig is het dankzij moderne landbouwtechnieken (verwarmde kassen, genetische modificatie, kunstmest enz.) en goedkoop transport mogelijk het hele jaar door allerlei groenten en fruitsoorten te eten.

Toch heeft het ook nu nog voordelen om te eten van het seizoen. Op die manier heb je namelijk altijd vers spul en je houdt de kosten laag omdat op dat moment de groenten, dankzij het grote aanbod, goedkoop zijn.
Bovendien is de milieubelasting laag doordat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van energie voor het stoken van kassen en het vervoeren over lange afstanden (per vliegtuig, boot en/of vrachtwagen) van de voedingsmiddelen. Dit alles geldt uiteraard ook voor fruit.

Enkele voorbeelden van seizoensgroenten en fruitsoorten in Nederland en België zijn:

Lente

Aardappelen, andijvie, asperges, bietjes, bospeen, bosui, boterraap, brandnetels, koolrabi, kropsla, meiraap,  peultjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, spinazie, spitskool, tuinkers en waterkers.

Zomer

Aubergine, bietjes, boontjes (sperzie-, sla-, snij-, tuin-), courgette, doperwten, kapucijners, knoflook, komkommer, kropsla, paprika, peultjes, radijs, sjalotten, tomaat en worteltjes.
Aardbeien, appels, bessen, kruisbessen, meloen en pruimen.

Herfst

Aardappelen, andijvie, bieten, bleekselderij, broccoli, courgette, groenlof, knoflook, knolselderij, kool, maïs, pastinaak, pompoen, prei, radijs, rammenas, schorseneren, snijbiet, spinazie, tomaten, ui, veldsla, venkel, wortelpeterselie en wortels.
Appels, druiven, peren, bessen en bramen.

Winter

Aardpeer, bieten, knolselderij, kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, schorseneren, spruitjes, uien, veldsla, wilde spinazie, winterpostelein, winterwortel en witlof.

Er zijn een aantal groenten die goed bewaard kunnen worden zodat ze meerdere seizoenen gegeten kunnen worden, en die dus dezelfde voordelen als de seizoensgroenten hebben. Dit zijn de bewaargroenten.