Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Seizoensgroenten

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, natuur en milieu, producten

jonge_peul (foto: Gwen Rijsdijk)

Groenten uit het seizoen zijn groenten die van oorsprong in een bepaald seizoen gegeten werden omdat ze op dat moment geoogst konden worden. Tegenwoordig is het dankzij moderne landbouwtechnieken (verwarmde kassen, genetische modificatie, kunstmest enz.) en goedkoop transport mogelijk het hele jaar door allerlei groenten en fruitsoorten te eten.

Toch heeft het ook nu nog voordelen om te eten van het seizoen. Op die manier heb je namelijk altijd vers spul en je houdt de kosten laag omdat op dat moment de groenten, dankzij het grote aanbod, goedkoop zijn.
Bovendien is de milieubelasting laag doordat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van energie voor het stoken van kassen en het vervoeren over lange afstanden (per vliegtuig, boot en/of vrachtwagen) van de voedingsmiddelen. Dit alles geldt uiteraard ook voor fruit.

Enkele voorbeelden van seizoensgroenten en fruitsoorten in Nederland en België zijn:

Lente

Aardappelen, andijvie, asperges, bietjes, bospeen, bosui, boterraap, brandnetels, koolrabi, kropsla, meiraap,  peultjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, spinazie, spitskool, tuinkers en waterkers.

Zomer

Aubergine, bietjes, boontjes (sperzie-, sla-, snij-, tuin-), courgette, doperwten, kapucijners, knoflook, komkommer, kropsla, paprika, peultjes, radijs, sjalotten, tomaat en worteltjes.
Aardbeien, appels, bessen, kruisbessen, meloen en pruimen.

Herfst

Aardappelen, andijvie, bieten, bleekselderij, broccoli, courgette, groenlof, knoflook, knolselderij, kool, maïs, pastinaak, pompoen, prei, radijs, rammenas, schorseneren, snijbiet, spinazie, tomaten, ui, veldsla, venkel, wortelpeterselie en wortels.
Appels, druiven, peren, bessen en bramen.

Winter

Aardpeer, bieten, knolselderij, kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, schorseneren, spruitjes, uien, veldsla, wilde spinazie, winterpostelein, winterwortel en witlof.

Er zijn een aantal groenten die goed bewaard kunnen worden zodat ze meerdere seizoenen gegeten kunnen worden, en die dus dezelfde voordelen als de seizoensgroenten hebben. Dit zijn de bewaargroenten.