Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: muesli maken

Lijnzaad

Ingrediënten

(hoeveelheden naar eigen smaak en inzicht)
- diverse graanvlokken (bv. tarwe, gerst, spelt, een nacht geweekt)
- rozijnen en gedroogde pruimen en/of abrikoos (in stukjes, een nacht geweekt)
- diksap
- appel
- noten (hazelnoten, paranoten, walnoten, amandelen) ( in stukjes gebroken of gemalen in een notenmolentje,)
- kokos (gemalen)
- lijnzaad

Bereiding

De appel raspen en met de nootjes bij de geweekte vlokken en vruchten doen.

Shoyu

categorieën: producten, soja

shoyu

Zoute sojasaus uit Japan.
Gestoomde sojabonen worden met geroosterde tarwe, water, zout en een speciale schimmelcultuur gedurende een jaar of langer bewaard in grote houten vaten. Na deze fermentatie wordt de massa uitgeperst om de saus te verkrijgen. Deze wordt dan nog gepasteuriseerd, gefilterd en afgevuld.

Shoyu wordt veel gebruikt in onder andere de macrobiotische keuken. Het is te koop in natuurvoedingswinkels.