Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde lentesalade

Bieslookbloem

In het vroege voorjaar komen er veel blaadjes van planten (groenten en (on)-kruiden) boven de grond. Veel van deze blaadjes kunnen als salade gegeten worden. Vooral mensen met een (moes)-tuin kunnen hiervan profiteren, maar veel van de ingrediënten zijn ook in het wild te vinden. Maak een selectie uit (het blad van) onderstaande soorten:

- wilde rucola
- snijbiet
- zuring
- rode bietjes
- radijs
- paardebloem (molsla)
- loof van (wilde) knoflook, daslook of bieslook

Maak hierbij een dressing van olijfolie, citroen, zout, peper en gescheurde muntblaadjes.

Shoyu

categorieën: producten, soja

shoyu

Zoute sojasaus uit Japan.
Gestoomde sojabonen worden met geroosterde tarwe, water, zout en een speciale schimmelcultuur gedurende een jaar of langer bewaard in grote houten vaten. Na deze fermentatie wordt de massa uitgeperst om de saus te verkrijgen. Deze wordt dan nog gepasteuriseerd, gefilterd en afgevuld.

Shoyu wordt veel gebruikt in onder andere de macrobiotische keuken. Het is te koop in natuurvoedingswinkels.