Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Silent Snow

categorieën: films, Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, lichaam

"Korte film waarin de Nederlander Jan van den Berg aantoont wat onafbreekbare pesticiden aanrichten in Uummannaq, een klein gat in Groenland: de penis van ijsberen is door de gifstoffen al kleiner geworden, en ook de mannelijke poolbewoners hebben te kampen met dalende viriliteit. Vrouwen kunnen geen borstvoeding meer geven omdat de moedermelk puur gif is."

Bron:

de Volkskrant (10 februari 2009)