Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: frisse bananensaus

Rijpe bananen2

Ingrediënten

2 rijpe bananen
een pot sojayofu naturel, 500 gram
zout
thl komijnpoeder
thl korianderpoeder

Bereiding

Prak een deel van de bananen tot moes en snijd een deel in plakjes. Meng dan alle ingrediënten tot een saus.

Serveersuggestie

Als die te dik is naar je zin, kun je hem verdunnen met sojacuisine of sojamelk.
Een beetje citroensap toevoegen smaakt fris en weerhoudt de bananen van verkleuren.

De bananensaus is lekker bij Indiase gerechten zoals rijst en curry.

Skinny Bitch

categorieën: boeken, lichaam, Theorieën over gezonde voeding

skinnybitch

Auteurs: Rory Freedman en Kim Barnouin
Vertaler: Anna van Wittenberghe
Uitgeverij: Truth & Dare
ISBN: 978 90 499 9891 2

Als je het niet erg vindt om aangesproken te worden als doos, loser of vette koe en je wilt graag weten wat er ongezond is aan dierlijke producten, suiker en nog veel meer voedingsmiddelen die heel normaal zijn in de gemiddelde voeding van de gemiddelde westerse mens, dan zou je dit boek kunnen lezen. De bedoeling is dat je daarna overgaat op een veganistische en biologische voeding die er voor zal zorgen dat je superslank en gezond wordt. Voordeel van dit voedingspatroon is dat het heel veel dierenleed voorkomt. Hiervan zijn in dit boek gruwelijke voorbeelden gegeven die vrijwel iedereen aan het denken zouden zetten. Verhalen van slachthuismedewerkers die zo gruwelijk zijn dat je wel heel hard moet zijn om daar niet door geraakt te worden.

Amerikaans

Skinny Bitch is een Amerikaans boek en veel van de voorbeelden hoe overheden en belangengroepen misbruik maken van wetten en regeltjes zijn typisch Amerikaans. Wat niet wil zeggen dat er in Nederland en België niet net zo goed van alles mis is, vooral in de bio-industrie. Het taalgebruik is wellicht ook Amerikaans, in ieder geval is het direct, bot en confronterend. Dat hoeft geen nadeel te zijn maar niet iedereen zal het kunnen waarderen.
De uitvoering en de titel zijn hip. En zullen op die manier mensen verleiden die andere boeken over veganisme en biologisch eten laten liggen.

Kort door de bocht

De auteurs geven een hoop informatie over gezondheid maar soms gaan ze wat kort door de bocht. De stelling dat dertig dagen genoeg zijn om af te kicken van een verslavende, ongezonde manier van eten lijkt mij wat makkelijk. Ook is niet altijd vanzelfsprekend dat een verandering van dieet je meteen een superslank lijf geeft. Al ga je er ongetwijfeld op vooruit qua gezondheid als je je houdt aan de aanbevelingen uit dit boek.

Onzorgvuldigheden

In de weekmenu's die de auteurs voorstellen staan nogal wat verwarrende aanwijzingen. Vooral de begrippen veganistisch en vegetarisch worden hier door elkaar gegooid. Dit maakt het een en ander er niet duidelijker op.
Eén voorbeeld is de 'veganistische aardappelsalade (dus aangemaakt met vegetarische mayonaise)'. Ik geloof niet dat er een niet-vegetarische (dus met vlees en/of vis erin) mayonaise bestaat en als je gewone mayonaise gebruikt (dus met eieren) is je aardappelsalade niet veganistisch meer. Dit zijn slordigheden die de goede bedoelingen van het boek zouden kunnen ondermijnen omdat het voor zoveel mensen al zo lastig is om deze begrippen uit elkaar te houden.
Ook staan er veel ingrediënten genoemd die, in Nederland in ieder geval, helemaal niet te krijgen zijn zoals vegetarische kipburger, vegetarische bacon, vegetarische plakjes kalkoen en vegetarische karbonaadjes. Uit deze opsomming blijkt meteen dat de maaltijden die voorgesteld worden wel heel erg afgeleid zijn van het standaard menu met vlees.
De lijst merken van biologische voeding is daarentegen wel aangepast aan de markt hier.

Conclusie

De auteurs geven drie redenen om dit boek te schrijven:
- een einde willen maken aan dierenleed;
- ze moeten er niet aan denken een 'echte' baan te hebben;
- het leven van andere mensen willen veranderen.

Gezien de vele recensies waarin mensen aangeven minder of biologisch vlees te zijn gaan eten, zijn ze er in ieder geval in geslaagd het derde argument waar te maken. En daarmee dus ook het eerste.