Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Indiase bietensalade

Indiase bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.

Slavernij

categorieën: Handel, Mensen algemeen, schandalen

tony

Slavernij is niet alleen iets uit een ver verleden, ook tegenwoordig komen dergelijke praktijken, of praktijken die hier heel erg op lijken, nog steeds voor. Niet alleen in de bekende 'sweatshops' in China en andere Aziatische landen waar arbeid dankzij kinderarbeid en slechte omstandigheden goedkoop is, maar ook in de voedselproductie en -industrie.

Chocolade

Een bekend voorbeeld van een product waarbij gebruik wordt gemaakt van slavernij is chocola. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier meerdere uitzendingen aan gewijd. Medewerker Teun van der Keuken heeft geprobeerd deze wantoestanden aan de kaak te stellen, onder andere door zichzelf aan te geven bij de politie omdat hij als chocolade-eter en -koper medeplichtig zou zijn. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de productie van de slaafvrije fairtrade chocoladereep Tony's Chocolonely. Dit leidde vervolgens weer tot de overgang van Verkade naar fairtrade-cacao. Chocola van Verkade heeft sinds oktober 2008 het Max Havelaar-keurmerk voor fair trade. Door in één keer over te stappen op cacao die tegen een 'eerlijke' prijs van de boer is gekocht, voegt Verkade naar eigen zeggen twintig procent toe aan de wereldhandel van fairtrade-cacao.

Zuid-Europa

In het zuiden van Europa, met name in Spanje en Italië, werken veel (illegale) Afrikanen en Oost-Europeanen voor een hongerloontje in de kassen. Dat is één van de redenen waarom tomaten en komkommers hier vaak zo goedkoop zijn.

Bronnen:

- Europas neue Sklaven