Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: moussaka met dupuislinzen

Dupuis linzen-1

Moussaka is een Griekse ovenschotel met als basisingrediënten aardappels en aubergine.

Ingrediënten

voor de moussaka:
100 gram (dupuis)-linzen
100 gram aardappels
1 grote aubergine
genoeg (frituur)-olie
1 ui, in ringen
1 courgette, in plakjes
bouillonblokje
chilipoeder, paprikapoeder, zout

voor de saus:
klont margarine
2 eetlepels gebuild meel
1 eetlepel gistvlokken
soja- of rijstemelk
nootmuskaat, peper, zout

Bereiding

Kook de linzen met een bouillonblokje in 2 keer zoveel water tot het water op is en/of de linzen gaar zijn. N.B. Dupuislinzen blijven stevig.

Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. kook ze een paar minuten in, laat ze in het water staan. Ze moeten niet helemaal gaar zijn als ze in de oven gaan. Giet het water dus af voor het zover is.

Bak de aubergine in schijfjes in olie die goed heet is, tot ze zacht is. Voeg op het laatst de ui en de courgette toe. Haal alles uit de pan en bestrooi met zout..

Maak een witte saus door de margarine te smelten en daarna het meel erdoor te roeren. Voeg telkens een beetje melk toe onder goed roeren. Als een gladde saus is ontstaan, de overige ingrediënten toevoegen.

In een ovenschaal eerst de aardappels, dan de linzen en dan de groenten scheppen. Hierover de saus gieten. Het mag goed onder staan.

Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ongeveer 20 minuten.

Slavernij

categorieën: Handel, Mensen algemeen, schandalen

tony

Slavernij is niet alleen iets uit een ver verleden, ook tegenwoordig komen dergelijke praktijken, of praktijken die hier heel erg op lijken, nog steeds voor. Niet alleen in de bekende 'sweatshops' in China en andere Aziatische landen waar arbeid dankzij kinderarbeid en slechte omstandigheden goedkoop is, maar ook in de voedselproductie en -industrie.

Chocolade

Een bekend voorbeeld van een product waarbij gebruik wordt gemaakt van slavernij is chocola. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier meerdere uitzendingen aan gewijd. Medewerker Teun van der Keuken heeft geprobeerd deze wantoestanden aan de kaak te stellen, onder andere door zichzelf aan te geven bij de politie omdat hij als chocolade-eter en -koper medeplichtig zou zijn. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de productie van de slaafvrije fairtrade chocoladereep Tony's Chocolonely. Dit leidde vervolgens weer tot de overgang van Verkade naar fairtrade-cacao. Chocola van Verkade heeft sinds oktober 2008 het Max Havelaar-keurmerk voor fair trade. Door in één keer over te stappen op cacao die tegen een 'eerlijke' prijs van de boer is gekocht, voegt Verkade naar eigen zeggen twintig procent toe aan de wereldhandel van fairtrade-cacao.

Zuid-Europa

In het zuiden van Europa, met name in Spanje en Italië, werken veel (illegale) Afrikanen en Oost-Europeanen voor een hongerloontje in de kassen. Dat is één van de redenen waarom tomaten en komkommers hier vaak zo goedkoop zijn.

Bronnen:

- Europas neue Sklaven