Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Slow Poisoning of India

categorieën: films, Landbouw algemeen, Mensen algemeen, natuur en milieu

The Slow Poisoning of India is a 26-minute documentary film directed by Ramesh Menon and produced by the New Delhi-based The Energy and Resources Institute (TERI). It deals with the dangers of excessive use of pesticide in agriculture. India is one of the largest users of pesticide in Asia and also one of the largest manufactures. The toxins have entered into the food chain and into our breakfast, lunch and dinner.

The film showcases startling case studies from Kerala where villagers in Kasaragod district are paying a heavy price as it has been exposed to pesticide spraying for many years. It talks of the health impacts in other parts of India and also on how the magic of the green revolution in Punjab is fading as land and water bodies have been poisoned.

But some farmers are bouncing back into better practices, and this is a silver lining shown towards the end. “Many farmers are now switching from chemcial to organic farming as they see that it is the only way out of getting into a spiralling whirlpool of debt created by the high cost of pesticides. Farmers like Tokia Modu in Warangal are waging a silent biological war against pests and are winning.