Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelmoes

Appel

Ingrediënten

- appels
- rozijnen
- diksap
- water
- kaneel

Bereiding

De appels schillen en in stukjes in een grote pan doen. Overige ingrediënten toevoegen naar smaak. Halverwege proeven of het zoet genoeg is, zo niet dan wat extra diksap en/of rozijnen er bij doen. Beter iets te veel water erbij dan te weinig. Het eventuele overblijvende vocht afgieten en warm opdrinken. Lekker!

Het inmaken

Alles wat je niet direct op gaat eten kan je lang bewaren met de volgende methode.
Glazen potten, goed schoon, vullen met kokend water. Deksel erop en op z'n kop zetten. Op deze manier wordt ook het deksel gesteriliseerd.

Na een aantal minuten de potten leeggooien (het water bewaren om mee af te wassen of het toilet te spoelen) en de nog hete appelmoes er in scheppen, met een lepel die ook in het kokend water, of in de pan met kokende appelmoes, ontsmet is. Pas op dat je niet de rand van de pot of de binnenkant ervan met je vingers aanraakt .Hetzelfde geldt voor het deksel. Het moet allemaal zo steriel mogelijk blijven.

De volle potten weer op hun kop zetten, nadat je het deksel er weer op gedaan hebt uiteraard, en af laten koelen.
Datum van vullen erop zetten en bewaren. Als het goed is kan je het wel een aantal maanden bewaren.

Smeerwortel

categorieën: Tuinieren

smeerwortel_(Symphytum_officinale) smeerwortel

Comfrey (Symphytum Officinale), familie ruwbladige - boraginaceae

Hoewel smeerwortel nog steeds als onkruid gezien wordt door veel tuiniers beschouw ik deze plant als een geweldige aanvulling in mijn tuin. Niet alleen zijn de jonge bladeren en scheuten lekker in de salade of soep maar smeerwortel kan zoveel meer. Het wordt afgeraden om grote hoeveelheden te nuttigen.

Door zijn diepe wortelstelsel is het in staat mineralen diep uit de aarde naar boven te halen. Dit samen met de snelle groei maakt smeerwortel tot een ideale mulchplant. Tot 3 keer per jaar af te snijden en te gebruiken als mulch of compost. De plant trekt zowel wormen als hommels en bijen aan. Allen zeer welkom in elke tuin.

Naast bovenstaande voordelen wordt de plant ook al tijden gebruikt als wondhelend geneesmiddel.