Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

Smeerwortel

categorieën: Tuinieren

smeerwortel_(Symphytum_officinale) smeerwortel

Comfrey (Symphytum Officinale), familie ruwbladige - boraginaceae

Hoewel smeerwortel nog steeds als onkruid gezien wordt door veel tuiniers beschouw ik deze plant als een geweldige aanvulling in mijn tuin. Niet alleen zijn de jonge bladeren en scheuten lekker in de salade of soep maar smeerwortel kan zoveel meer. Het wordt afgeraden om grote hoeveelheden te nuttigen.

Door zijn diepe wortelstelsel is het in staat mineralen diep uit de aarde naar boven te halen. Dit samen met de snelle groei maakt smeerwortel tot een ideale mulchplant. Tot 3 keer per jaar af te snijden en te gebruiken als mulch of compost. De plant trekt zowel wormen als hommels en bijen aan. Allen zeer welkom in elke tuin.

Naast bovenstaande voordelen wordt de plant ook al tijden gebruikt als wondhelend geneesmiddel.