Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Snijbiet

categorieën: producten

snijbietrood

Deze bladgroente kan gebruikt worden als of in plaats van spinazie. Het kan zowel rauw als in stamppot of gestoofd gegeten worden, en is ideaal om zelf te kweken in tuin of pot omdat het na het afsnijden steeds weer aangroeit. Zowel de stelen als de, grote, bladeren kunnen gegeten worden.
Er zijn varianten in rood, wit en groen.

Net als spinazie bevat deze groente nitraat, dat bij een teveel misschien schadelijk kan zijn. Hiervoor moet je er echter wel behoorlijk veel van eten.