Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Snijden

categorieën: Bereidingstechnieken

messen

Het snijden van voedingsmiddelen is een van de meest basale bereidingstechnieken van het koken.

Snijden is bedoeld om de voedingsmiddelen in zulke porties te verdelen dat ze makkelijk te verwerken zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Het snijden van groente in een bepaalde vorm kan ook dienen om een gerecht er mooier uit te laten zien of om een voedingsmiddel een bepaalde smaak mee te geven. Vooral in de Japanse en in de macrobiotische keuken wordt veel belang gehecht aan de manier van snijden.

Ook raspen, hakken, knippen en schaven vallen onder de snijtechnieken.

Verschillende manieren van snijden zijn:
- en brunoise: in blokjes;
- concasser: in grove stukken;
- émincer: in zeer dunne plakjes;
- en julienne: in dunne reepjes;
- tourneren: rond bijsnijden;
- trancheren: in plakken.