Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: guacamole

Avocado

Ingrediënten

2 avocado's
2 el limoensap
1 teen knoflook, geperst
1 tomaat in blokjes
snufje chilipoeder
een drupje olijfolie
stukje rode ui, fijngesneden

Bereiding

Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en doe in een grote schaal met het limoensap en de rest. Goed door elkaar prakken.

Serveersuggestie

Lekker bij tortilla chips of op geroosterd brood.

Snijden

categorieën: Bereidingstechnieken

messen

Het snijden van voedingsmiddelen is een van de meest basale bereidingstechnieken van het koken.

Snijden is bedoeld om de voedingsmiddelen in zulke porties te verdelen dat ze makkelijk te verwerken zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Het snijden van groente in een bepaalde vorm kan ook dienen om een gerecht er mooier uit te laten zien of om een voedingsmiddel een bepaalde smaak mee te geven. Vooral in de Japanse en in de macrobiotische keuken wordt veel belang gehecht aan de manier van snijden.

Ook raspen, hakken, knippen en schaven vallen onder de snijtechnieken.

Verschillende manieren van snijden zijn:
- en brunoise: in blokjes;
- concasser: in grove stukken;
- émincer: in zeer dunne plakjes;
- en julienne: in dunne reepjes;
- tourneren: rond bijsnijden;
- trancheren: in plakken.