Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Snijden

categorieën: Bereidingstechnieken

messen

Het snijden van voedingsmiddelen is een van de meest basale bereidingstechnieken van het koken.

Snijden is bedoeld om de voedingsmiddelen in zulke porties te verdelen dat ze makkelijk te verwerken zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Het snijden van groente in een bepaalde vorm kan ook dienen om een gerecht er mooier uit te laten zien of om een voedingsmiddel een bepaalde smaak mee te geven. Vooral in de Japanse en in de macrobiotische keuken wordt veel belang gehecht aan de manier van snijden.

Ook raspen, hakken, knippen en schaven vallen onder de snijtechnieken.

Verschillende manieren van snijden zijn:
- en brunoise: in blokjes;
- concasser: in grove stukken;
- émincer: in zeer dunne plakjes;
- en julienne: in dunne reepjes;
- tourneren: rond bijsnijden;
- trancheren: in plakken.