Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: brandnetel-bataatschotel

Bataat

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.

 

Snijden

categorieën: Bereidingstechnieken

messen

Het snijden van voedingsmiddelen is een van de meest basale bereidingstechnieken van het koken.

Snijden is bedoeld om de voedingsmiddelen in zulke porties te verdelen dat ze makkelijk te verwerken zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Het snijden van groente in een bepaalde vorm kan ook dienen om een gerecht er mooier uit te laten zien of om een voedingsmiddel een bepaalde smaak mee te geven. Vooral in de Japanse en in de macrobiotische keuken wordt veel belang gehecht aan de manier van snijden.

Ook raspen, hakken, knippen en schaven vallen onder de snijtechnieken.

Verschillende manieren van snijden zijn:
- en brunoise: in blokjes;
- concasser: in grove stukken;
- émincer: in zeer dunne plakjes;
- en julienne: in dunne reepjes;
- tourneren: rond bijsnijden;
- trancheren: in plakken.