Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensaus

Rode linzen1

Omdat rode linzen snel gaar zijn en uit elkaar vallen als je ze kookt, zijn ze erg geschikt om een saus van te maken. Onderstaande saus smaakt goed bij bv. pasta of polenta.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers of dunne ringen
- 1 kleine winterwortel, in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel Italiaanse kruiden, gedroogd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomaten in stukjes
- water of bouillon
- 100 gram rode linzen, uitgezocht op steentjes en gewassen
- 2 of 3 flinke eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- eventueel een klein handje gedroogde gistvlokken
- zout en peper naar smaak

Bereiding

In een grote pan de olie verwarmen met de ui, wortel en selderij. Ongeveer 5 minuten blijven roeren.
Dan de knoflook en kruiden erbij, nog ongeveer een minuut roeren.

Het blik tomatenstukjes, de linzen, de tomatenpuree, laurierblad en genoeg water of bouillon erbij doen, zodat alles net onder staat. Goed mengen en aan de kook laten komen.
Met het deksel erop op een laag vuur ongeveer 20 minuten laten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Zo nodig nog wat water of bouillon toevoegen.

Gistvlokken, zout en peper naar smaak erdoor doen, en het laurierblad verwijderen.

Snijden

categorieën: Bereidingstechnieken

messen

Het snijden van voedingsmiddelen is een van de meest basale bereidingstechnieken van het koken.

Snijden is bedoeld om de voedingsmiddelen in zulke porties te verdelen dat ze makkelijk te verwerken zijn. Maar er zijn meer mogelijkheden.
Het snijden van groente in een bepaalde vorm kan ook dienen om een gerecht er mooier uit te laten zien of om een voedingsmiddel een bepaalde smaak mee te geven. Vooral in de Japanse en in de macrobiotische keuken wordt veel belang gehecht aan de manier van snijden.

Ook raspen, hakken, knippen en schaven vallen onder de snijtechnieken.

Verschillende manieren van snijden zijn:
- en brunoise: in blokjes;
- concasser: in grove stukken;
- émincer: in zeer dunne plakjes;
- en julienne: in dunne reepjes;
- tourneren: rond bijsnijden;
- trancheren: in plakken.