Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Sojaproducten

categorieën: producten, soja

Met soja wordt ongelooflijk veel gedaan. Het zit als ingrediënt in honderden producten. Maar het kan ook als product op zichzelf gegeten worden. Het komt dan voor in diverse vormen. Je kan de bonen zo eten. Er worden melk, vla, yofu (een soort yoghurt), room en andere zuivelvervangers van gemaakt.

Er is tofu (hetzelfde als tahoe) en tempeh. Tofu komt in steeds meer smaken op de markt. Tempeh is gefermenteerde soja, soms gemengd met rijst. Het heeft een aparte smaak, niet iedereen kan die waarderen.

Tofu en tempeh kan je, al dan niet gemarineerd in sojasaus of ketchup en eventueel kruiden, bakken. Je kan het meekoken in de soep. Maar vooral met tofu is nog veel meer mogelijk. Vooral Chinezen zijn er meesters in om allerlei gerechten met tofu te maken die sprekend op vlees- of visgerechten lijken.