Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Sojaproducten

categorieën: producten, soja

Met soja wordt ongelooflijk veel gedaan. Het zit als ingrediënt in honderden producten. Maar het kan ook als product op zichzelf gegeten worden. Het komt dan voor in diverse vormen. Je kan de bonen zo eten. Er worden melk, vla, yofu (een soort yoghurt), room en andere zuivelvervangers van gemaakt.

Er is tofu (hetzelfde als tahoe) en tempeh. Tofu komt in steeds meer smaken op de markt. Tempeh is gefermenteerde soja, soms gemengd met rijst. Het heeft een aparte smaak, niet iedereen kan die waarderen.

Tofu en tempeh kan je, al dan niet gemarineerd in sojasaus of ketchup en eventueel kruiden, bakken. Je kan het meekoken in de soep. Maar vooral met tofu is nog veel meer mogelijk. Vooral Chinezen zijn er meesters in om allerlei gerechten met tofu te maken die sprekend op vlees- of visgerechten lijken.