Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boekweitpannenkoek met cacao en kaneel

Kokosolie

Dit recept is naar een voorbeeld uit het boek Oersterk van Richard de Leth

Ingrediënten

- 150 gram boekweit
- 100 gram speltbloem
- 1 liter (soja-, rijste-, amandel-, haver-) melk
- 1 eetlepel rauwe cacao
- 1 theelepel kaneel
- kokosolie

Bereiding

Mix alle ingrediënten behalve de kokosolie in een kom.

Bak de pannenkoeken in de kokosolie.

Sojaproducten

categorieën: producten, soja

Met soja wordt ongelooflijk veel gedaan. Het zit als ingrediënt in honderden producten. Maar het kan ook als product op zichzelf gegeten worden. Het komt dan voor in diverse vormen. Je kan de bonen zo eten. Er worden melk, vla, yofu (een soort yoghurt), room en andere zuivelvervangers van gemaakt.

Er is tofu (hetzelfde als tahoe) en tempeh. Tofu komt in steeds meer smaken op de markt. Tempeh is gefermenteerde soja, soms gemengd met rijst. Het heeft een aparte smaak, niet iedereen kan die waarderen.

Tofu en tempeh kan je, al dan niet gemarineerd in sojasaus of ketchup en eventueel kruiden, bakken. Je kan het meekoken in de soep. Maar vooral met tofu is nog veel meer mogelijk. Vooral Chinezen zijn er meesters in om allerlei gerechten met tofu te maken die sprekend op vlees- of visgerechten lijken.