Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Sojaproducten

categorieën: producten, soja

Met soja wordt ongelooflijk veel gedaan. Het zit als ingrediënt in honderden producten. Maar het kan ook als product op zichzelf gegeten worden. Het komt dan voor in diverse vormen. Je kan de bonen zo eten. Er worden melk, vla, yofu (een soort yoghurt), room en andere zuivelvervangers van gemaakt.

Er is tofu (hetzelfde als tahoe) en tempeh. Tofu komt in steeds meer smaken op de markt. Tempeh is gefermenteerde soja, soms gemengd met rijst. Het heeft een aparte smaak, niet iedereen kan die waarderen.

Tofu en tempeh kan je, al dan niet gemarineerd in sojasaus of ketchup en eventueel kruiden, bakken. Je kan het meekoken in de soep. Maar vooral met tofu is nog veel meer mogelijk. Vooral Chinezen zijn er meesters in om allerlei gerechten met tofu te maken die sprekend op vlees- of visgerechten lijken.