Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-linzen-appelsoep

Pompoen-linzen-appelsoep

Ingrediënten

scheutje olijfolie
1 kleine ui, in ringen of stukjes
1 tl kerriepoeder
1 tl koriander
1 tl kurkuma (= geelwortelpoeder)
snufje zout (naar smaak)
1 teentje knoflook (geperst)
kleine oranje pompoen, geschild en in blokjes van ongeveer een cm gesneden
700 ml water
1 1/2 bouillonblokje
100 gram rode linzen, gewassen en van eventuele steentjes ontdaan
1/2 zure appel, geschild en in kleine stukjes

Bereiding

De olijfolie in een pan gieten en meteen de ui toevoegen. Vuur laag laten zodat de ui zachtjes gaart. De kerrie, koriander, kurkuma, het zout en de knoflook toevoegen. Blijven roeren.
De pompoenstukjes toevoegen en even mee laten bakken. Het water en de bouillonblokjes erbij doen en aan de kook laten komen. Dan de linzen en de appel erbij doen, en alles nog ongeveer 20 minuten laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Sojaproducten

categorieën: producten, soja

Met soja wordt ongelooflijk veel gedaan. Het zit als ingrediënt in honderden producten. Maar het kan ook als product op zichzelf gegeten worden. Het komt dan voor in diverse vormen. Je kan de bonen zo eten. Er worden melk, vla, yofu (een soort yoghurt), room en andere zuivelvervangers van gemaakt.

Er is tofu (hetzelfde als tahoe) en tempeh. Tofu komt in steeds meer smaken op de markt. Tempeh is gefermenteerde soja, soms gemengd met rijst. Het heeft een aparte smaak, niet iedereen kan die waarderen.

Tofu en tempeh kan je, al dan niet gemarineerd in sojasaus of ketchup en eventueel kruiden, bakken. Je kan het meekoken in de soep. Maar vooral met tofu is nog veel meer mogelijk. Vooral Chinezen zijn er meesters in om allerlei gerechten met tofu te maken die sprekend op vlees- of visgerechten lijken.