Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensaus

Bietjes

Koop bieten zo mogelijk met het blad er nog aan. Dit is namelijk erg lekker als salade - en gezond, net als de hele biet trouwens.
Deze saus doet het goed over pasta, rijst en gierst.

Ingrediënten

bieten
ui
knoflook
olijfolie
gistvlokken (eventueel)
paprikapoeder
chilipoeder
oregano (liefst vers)
basilicum (liefst vers)
tomatenpuree
eventueel wat water

Bereiding

De bieten schoonborstelen en zo fijn mogelijk raspen. Olijfolie in een sauspan gieten en warm laten worden, niet te heet. De ui in ringen snijden en zachtjes stoven.
Dan de geraspte bieten en knoflook erbij.
Alle kruiden, behalve de verse, meebakken.
Tomatenpuree en eventueel gistvlokken (voor een hartige, kaasachtige smaak) erdoor roeren. Als het te droog is, steeds een beetje water toevoegen.

Op het laatst de verse kruiden erdoor roeren.

Stalreinigingsrobot

categorieën: Bio industrie, Landbouw algemeen, Vlees en veeteelt

joz

De stalreinigingsrobot of mestrobot is een apparaat dat automatisch de mest opruimt in een stal. Met de melkrobot en de mestrobot verandert het boerenbedrijf ingrijpend. Het zware werk wordt ingeruild voor werk in een controlekamer.

De bedoeling is dat de boeren zo meer tijd overhouden om zich bezig te houden met het vee. Om te weten of de dieren nog gezond zijn en wat ze nodig hebben. Maar als er geen mensen meer betrokken zijn bij het melken en het opruimen van de mest gaat er, volgens mij, behoorlijk wat informatie verloren die anders direct gezien kon worden tijdens het melken en uitmesten.

Veehouderijen worden steeds grootschaliger en hebben dus steeds meer dieren, het is blijkbaar niet langer mogelijk alles met de hand te doen.

Ook betekent het inzetten van machines een grotere consumptie en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met als consequenties onder andere hogere lasten en meer CO2-uitstoot.