Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Stalreinigingsrobot

categorieën: Bio industrie, Landbouw algemeen, Vlees en veeteelt

joz

De stalreinigingsrobot of mestrobot is een apparaat dat automatisch de mest opruimt in een stal. Met de melkrobot en de mestrobot verandert het boerenbedrijf ingrijpend. Het zware werk wordt ingeruild voor werk in een controlekamer.

De bedoeling is dat de boeren zo meer tijd overhouden om zich bezig te houden met het vee. Om te weten of de dieren nog gezond zijn en wat ze nodig hebben. Maar als er geen mensen meer betrokken zijn bij het melken en het opruimen van de mest gaat er, volgens mij, behoorlijk wat informatie verloren die anders direct gezien kon worden tijdens het melken en uitmesten.

Veehouderijen worden steeds grootschaliger en hebben dus steeds meer dieren, het is blijkbaar niet langer mogelijk alles met de hand te doen.

Ook betekent het inzetten van machines een grotere consumptie en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met als consequenties onder andere hogere lasten en meer CO2-uitstoot.