Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rostipannenkoekjes van aardappel en pompoen

Aardappel

Ingrediënten

200 gram aardappel
200 gram oranje pompoen
het witte deel van een grote prei, in ringetjes gesneden
zout en peper
olie

Bereiding

De aardappels schillen en raspen. De pompoen borstelen of als die oud is schillen, en op dezelfde manier raspen.

Meng alle ingrediënten in een ruime schaal goed door elkaar.

Op een laag vuur de olie verwarmen in een grote koekepan met dikke bodem.

Maak kleine pannenkoekjes van het groentemengsel en leg er zoveel van in de pan dat je er nog bij kunt om ze te draaien. Wacht ongeveer 10 minuten met draaien. Laat het vuur de hele tijd zo laag mogelijk staan.

Na 10 minuten de pannenkoekjes draaien en de andere kant op dezelfde manier bakken.

Opmerking

Het aan elkaar plakken van de ingrediënten hangt af van de soort aardappel en pompoen. Als er geen kleine pannenkoekjes gemaakt kunnen worden kan de massa in z'n geheel gebakken worden. Als een dikke plak. Omdraaien kan ook een probleem zijn. Als het niet lukt: de groenten af en toe omscheppen en langzaam laten garen. De smaak wordt er niet minder om.

Serveersuggestie

De pannenkoekjes kunnen als hoofdgerecht gegeten worden of als bijgerecht.
Serveer ze bv. met knoflooksaus.

Stalreinigingsrobot

categorieën: Bio industrie, Landbouw algemeen, Vlees en veeteelt

joz

De stalreinigingsrobot of mestrobot is een apparaat dat automatisch de mest opruimt in een stal. Met de melkrobot en de mestrobot verandert het boerenbedrijf ingrijpend. Het zware werk wordt ingeruild voor werk in een controlekamer.

De bedoeling is dat de boeren zo meer tijd overhouden om zich bezig te houden met het vee. Om te weten of de dieren nog gezond zijn en wat ze nodig hebben. Maar als er geen mensen meer betrokken zijn bij het melken en het opruimen van de mest gaat er, volgens mij, behoorlijk wat informatie verloren die anders direct gezien kon worden tijdens het melken en uitmesten.

Veehouderijen worden steeds grootschaliger en hebben dus steeds meer dieren, het is blijkbaar niet langer mogelijk alles met de hand te doen.

Ook betekent het inzetten van machines een grotere consumptie en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met als consequenties onder andere hogere lasten en meer CO2-uitstoot.