Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Stalreinigingsrobot

categorieën: Bio industrie, Landbouw algemeen, Vlees en veeteelt

joz

De stalreinigingsrobot of mestrobot is een apparaat dat automatisch de mest opruimt in een stal. Met de melkrobot en de mestrobot verandert het boerenbedrijf ingrijpend. Het zware werk wordt ingeruild voor werk in een controlekamer.

De bedoeling is dat de boeren zo meer tijd overhouden om zich bezig te houden met het vee. Om te weten of de dieren nog gezond zijn en wat ze nodig hebben. Maar als er geen mensen meer betrokken zijn bij het melken en het opruimen van de mest gaat er, volgens mij, behoorlijk wat informatie verloren die anders direct gezien kon worden tijdens het melken en uitmesten.

Veehouderijen worden steeds grootschaliger en hebben dus steeds meer dieren, het is blijkbaar niet langer mogelijk alles met de hand te doen.

Ook betekent het inzetten van machines een grotere consumptie en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met als consequenties onder andere hogere lasten en meer CO2-uitstoot.