Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruitjes

Spruiten

Ingrediënten

- spruitjes
- net zoveel kastanjes als spruitjes
- 1 ui
- olie
- gomasio
- kerrie

Bereiding

Kastanjes inkruisen en ongeveer 10 à 15 min. koken. Pellen, het liefst ook het bruine velletje eraf. In stukjes breken.

De spruitjes schoonmaken en halveren.

In een bakpan of wok olie verwarmen. Ui in ringetjes erbij doen. Dan de gehalveerde spruitjes. Het vuur niet te hoog zetten en blijven roeren. Je kan er nog prei, spitskool en andere groenten bij doen. Na een minuut of 10, 15 de gare kastanjestukjes en knoflook erbij. Kruiden met gomasio en kerrie. Als het droog lijkt te worden of aan dreigt te branden iets water toevoegen.

Serveersuggestie

Serveren met rijst, pompoen- of yofusaus en salade.

Stalreinigingsrobot

categorieën: Bio industrie, Landbouw algemeen, Vlees en veeteelt

joz

De stalreinigingsrobot of mestrobot is een apparaat dat automatisch de mest opruimt in een stal. Met de melkrobot en de mestrobot verandert het boerenbedrijf ingrijpend. Het zware werk wordt ingeruild voor werk in een controlekamer.

De bedoeling is dat de boeren zo meer tijd overhouden om zich bezig te houden met het vee. Om te weten of de dieren nog gezond zijn en wat ze nodig hebben. Maar als er geen mensen meer betrokken zijn bij het melken en het opruimen van de mest gaat er, volgens mij, behoorlijk wat informatie verloren die anders direct gezien kon worden tijdens het melken en uitmesten.

Veehouderijen worden steeds grootschaliger en hebben dus steeds meer dieren, het is blijkbaar niet langer mogelijk alles met de hand te doen.

Ook betekent het inzetten van machines een grotere consumptie en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met als consequenties onder andere hogere lasten en meer CO2-uitstoot.