Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bulghursalade

Munt2

Deze salade wordt lekkerder naarmate hij langer staat. Alle smaken trekken er dan goed in.
Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je er een paar dagen van eten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram bulghur
- 200 ml water
- 1/2 bouillonblokje

- 2 stengels bleekselderij
- 2 bosuien
- 1/2 rode paprika
- 6 cherry- of 3 gewone tomaten
- 1/2 komkommer
- 50 gram olijven (zonder pit)
- flinke scheut olijfolie, liefst extra vierge
- klein handje verse muntblaadjes
- klein handje vers bonenkruid (blaadjes) of theelepel (gedroogd)
- 1 knoflookteentje
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon. Als het kookt de bulghur toevoegen, even doorroeren en ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en laten staan tot al het water opgenomen is.

In een grote schaal de olijfolie, de munt, bonenkruid, het uitgeperste knoflookteentje en eventueel zout en peper mengen. Op deze manier kunnen de kruiden in de olie trekken

De groenten wassen en in kleine stukjes snijden, en de olijven halveren. Dit alles bij de olie doen.

Als de bulghur, min of meer, afgekoeld is deze ook toevoegen. Goed roeren.

Gekoeld blijft deze salade ongeveer 2 dagen goed.

Serveersuggestie

Eet deze salade op warme dagen als je geen zin in brood hebt, maar wel iets hartigs en voedzaams wilt eten.
Ook is hij handig mee te nemen als lunchpakket. Wel in een goed afsluitend bakje doen.

Stomen

categorieën: Bereidingstechnieken

stoompan

Stomen is het garen van voedingsmiddelen in de damp van kokend water. Op deze manier blijven de waardevolle voedingsstoffen zoals vitaminen beter behouden dan met koken, het duurt wel iets langer.
Stomen gebeurt vooral met groenten en granen.

Er zijn speciale mandjes om te stomen, stoommandjes. Deze zijn meestal van bamboe of metaal. Ze kunnen in een pan gehangen worden; er bestaan ook speciale stoompannen, soms zelfs met meerdere verdiepingen.