Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Reuzenzwam met Green zebra's

Green zebra

Ingrediënten

- reuzenzwam, jong
- olie en/of boter
- green zebra tomaten
- 1 ui, in ringen
- 1 prei in ringen en gewassen
- teen knoflook, geperst
- ketchup
- peper, zout, paprikapoeder

Bereiding

Borstel de zwammen goed schoon en snijd in repen.

Verhit olie en/of boter in een bakpan en bak hierin de zwam met de ui. Voeg hier de prei en de tomaten aan toe en laat even op hoog vuur, onder voortdurend roeren lekker bakken.

De overige ingrediënten toevoegen en nog een minuut of 10 op het vuur laten.

Stomen

categorieën: Bereidingstechnieken

stoompan

Stomen is het garen van voedingsmiddelen in de damp van kokend water. Op deze manier blijven de waardevolle voedingsstoffen zoals vitaminen beter behouden dan met koken, het duurt wel iets langer.
Stomen gebeurt vooral met groenten en granen.

Er zijn speciale mandjes om te stomen, stoommandjes. Deze zijn meestal van bamboe of metaal. Ze kunnen in een pan gehangen worden; er bestaan ook speciale stoompannen, soms zelfs met meerdere verdiepingen.