Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: preisoep

Prei

Ingrediënten

olie
prei
knolselderij
aardappel
knoflook
bouillon
paprikapoeder
tomatenpuree
pasta bv. mie, vermicelli of macaroni
water

Bereiding

Olie in de pan gieten. Even warm laten worden en dan de in kleine blokjes gesneden (rauwe) aardappel erin. Vuur even hoog zetten, maar na een minuut of vijf laag. In die paar minuten wel opletten dat het niet aanbrandt. Dan de in ringetjes gesneden en gewassen prei toevoegen, net als de knoflook en de in stukjes gesneden knolselderij. Dit alles vrij lang laten stoven, een minuut of 20, wel er bij blijven om te roeren.

Paprikapoeder en knoflook erbij. Even meebakken.

Dan heet water, met daarin opgelost de bouillon, toevoegen. Tomatenpuree en pasta erdoor. Aan de kook brengen en laten koken tot alles (aardappels en pasta) goed gaar is.

Stomen

categorieën: Bereidingstechnieken

stoompan

Stomen is het garen van voedingsmiddelen in de damp van kokend water. Op deze manier blijven de waardevolle voedingsstoffen zoals vitaminen beter behouden dan met koken, het duurt wel iets langer.
Stomen gebeurt vooral met groenten en granen.

Er zijn speciale mandjes om te stomen, stoommandjes. Deze zijn meestal van bamboe of metaal. Ze kunnen in een pan gehangen worden; er bestaan ook speciale stoompannen, soms zelfs met meerdere verdiepingen.