Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

Stoofkuil

categorieën: Koken en eten

De stoofkuil werd gebruikt na de ontdekking van het vuur, zo'n 50.000 jaar geleden. 

In het vuur werden stenen verhit. Vervolgens werden deze in een kuil in de grond gelegd. Hierop kwam het te bereiden voedsel, al of niet verpakt in een uitgeholde boomstam of bladeren. De kuil werd afgedekt met nog meer hete stenen of aarde. Op deze manier wordt het voedsel gaar zonder dat het aan kan branden.

Deze methode van voedsel bereiden wordt nog steeds toegepast in bepaalde delen van de wereld.