Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-abrikoos-cake

Walnoot2

Ingrediënten

pond zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olie, liefst notenolie
flinke scheut appeldiksap
gepelde en in stukjes gebroken walnoten
in stukjes gesneden abrikozen (de oranje zijn vrijwel altijd gezwaveld, liever de bruine, biologische nemen)
zoveel water dat het een dikke, stevige maar nog wel door te roeren massa wordt
kaneel
een snufje zout

Bereiding

Alle ingrediënten stevig mengen met een houten lepel, evt. de steel gebruiken, en in een ingevet of met bakpapier bekleed bakblik gieten.

Oven voorverwarmen op ongeveer 180 graden en de cake in ongeveer 80 minuten mooi bruin en gaar bakken.

Stoofkuil

categorieën: Koken en eten

De stoofkuil werd gebruikt na de ontdekking van het vuur, zo'n 50.000 jaar geleden. 

In het vuur werden stenen verhit. Vervolgens werden deze in een kuil in de grond gelegd. Hierop kwam het te bereiden voedsel, al of niet verpakt in een uitgeholde boomstam of bladeren. De kuil werd afgedekt met nog meer hete stenen of aarde. Op deze manier wordt het voedsel gaar zonder dat het aan kan branden.

Deze methode van voedsel bereiden wordt nog steeds toegepast in bepaalde delen van de wereld.