Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-kokossoep

Wortel

De opgegeven hoeveelheden zijn uiteraard geen strikte regels.

Ingrediënten

- 2 grote winterwortels
- 1 grote ui
- olijfolie
- knoflook
- kerrie
- tijm
- kardamom (klein snufje)
- laospoeder
- water (ongeveer een halve tot 3/4 liter)
- bouillon
- shoyu
- een half tot een heel blikje kokosmelk
- halve prei
- peper
- zout

Bereiding

De wortel en ui in kleine stukjes smoren in olijfolie. De knoflook toevoegen en even meesmoren.
Kerrie, tijm, kardamom en laospoeder toevoegen. Eventueel een beetje shoyu erbij. Dan het water met de bouillon en de kokosmelk erbij en alles gaar laten koken. Het moet een vrij dikke soep worden.
Met de staafmixer de soep pureren.
De prei, heel fijngesneden, op het laatst even meekoken.
Naar smaak peper en zout toevoegen.

Stoofkuil

categorieën: Koken en eten

De stoofkuil werd gebruikt na de ontdekking van het vuur, zo'n 50.000 jaar geleden. 

In het vuur werden stenen verhit. Vervolgens werden deze in een kuil in de grond gelegd. Hierop kwam het te bereiden voedsel, al of niet verpakt in een uitgeholde boomstam of bladeren. De kuil werd afgedekt met nog meer hete stenen of aarde. Op deze manier wordt het voedsel gaar zonder dat het aan kan branden.

Deze methode van voedsel bereiden wordt nog steeds toegepast in bepaalde delen van de wereld.