Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Stoofkuil

categorieën: Koken en eten

De stoofkuil werd gebruikt na de ontdekking van het vuur, zo'n 50.000 jaar geleden. 

In het vuur werden stenen verhit. Vervolgens werden deze in een kuil in de grond gelegd. Hierop kwam het te bereiden voedsel, al of niet verpakt in een uitgeholde boomstam of bladeren. De kuil werd afgedekt met nog meer hete stenen of aarde. Op deze manier wordt het voedsel gaar zonder dat het aan kan branden.

Deze methode van voedsel bereiden wordt nog steeds toegepast in bepaalde delen van de wereld.