Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijvie met appel en rozijn

Appel

Ingrediënten

- 4 appels
- citroensap, het liefst van verse citroen
- klont boter of margarine
- krop andijvie
- 4 eetlepels rozijnen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de rozijnen een paar uur in koud water of 10 minuten in heet water

Rasp de appels op een grove rasp en besprenkel ze dan met citroensap.

Was de andijvie en snijd het blad in reepjes.

Smelt de boter of margarine in een hoge pan en roer hierin alle ingrediënten behalve het peper en zout.
Schep alles regelmatig om en laat dan een minuut of 8 stoven op een laag vuur met een deksel half op de pan. Eventueel wat water toevoegen als je bang bent dat het droogkookt.

Voeg nu zout en peper naar smaak toe.

Sulforafaan

categorieën: Gezondheid algemeen, nutriënten

Een stof die de vorming van kankercellen tegengaat. Het wordt vooral aangetroffen in broccoli maar ook andere kruisbloemige groenten bevatten deze of vergelijkbare stoffen. Voorbeelden zijn: spruitjes, boerenkool, groene kool, radijsjes, chinese kool, waterkers en bloemkool. Jonge broccoliplantjes bevatten ongeveer 30 keer zoveel sulforafaan als de volwassen plant. Het effect van sulforafaan kan versterkt worden door het tegelijk te consumeren met voedingsmiddelen die het mineraal selenium bevatten. Dit zit onder andere in paranoten, rijst- en tarwezemelen, champignons, knoflook en uien.
Het behoort tot dezelfde famillie als de stof die mosterd en mierikswortel hun sterke smaak geeft.

Ongeveer de helft van de mensen mist een gen (GSTM1) dat deze stof versterkt, zij plassen het eerder uit en moeten er dus meer van eten voor hetzelfde effect.

Sulforafaan helpt op drie manieren tegen kanker:
- Het kan alles wat in beschadigde cellen zit vertragen, zodat het reparatiesysteem meer tijd heeft om zijn werk te doen.
- Bevordert het afsterven van kankercellen.
- Het zet cellen aan tot het produceren van enzymen die helpen bij ontgifting en er op deze manier voor zorgen dat carcinogenen het lichaam sneller verlaten.