Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: graanpap (rauw)

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

meel (liefst zo vers mogelijk gemalen, volkoren tarwe of ander graan)
appel
rozijnen
abrikozen (gedroogd)
nootjes (walnoot, amandel, hazelnoot)

Bereiding

Het meel met de rozijnen en abrikozen (in stukjes) een nacht laten weken. De volgende ochtend de appels raspen en de nootjes malen. Alles mengen.

Sulforafaan

categorieën: Gezondheid algemeen, nutriënten

Een stof die de vorming van kankercellen tegengaat. Het wordt vooral aangetroffen in broccoli maar ook andere kruisbloemige groenten bevatten deze of vergelijkbare stoffen. Voorbeelden zijn: spruitjes, boerenkool, groene kool, radijsjes, chinese kool, waterkers en bloemkool. Jonge broccoliplantjes bevatten ongeveer 30 keer zoveel sulforafaan als de volwassen plant. Het effect van sulforafaan kan versterkt worden door het tegelijk te consumeren met voedingsmiddelen die het mineraal selenium bevatten. Dit zit onder andere in paranoten, rijst- en tarwezemelen, champignons, knoflook en uien.
Het behoort tot dezelfde famillie als de stof die mosterd en mierikswortel hun sterke smaak geeft.

Ongeveer de helft van de mensen mist een gen (GSTM1) dat deze stof versterkt, zij plassen het eerder uit en moeten er dus meer van eten voor hetzelfde effect.

Sulforafaan helpt op drie manieren tegen kanker:
- Het kan alles wat in beschadigde cellen zit vertragen, zodat het reparatiesysteem meer tijd heeft om zijn werk te doen.
- Bevordert het afsterven van kankercellen.
- Het zet cellen aan tot het produceren van enzymen die helpen bij ontgifting en er op deze manier voor zorgen dat carcinogenen het lichaam sneller verlaten.