Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzencurry met banaan

Rode linzen1

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.

Sulforafaan

categorieën: Gezondheid algemeen, nutriënten

Een stof die de vorming van kankercellen tegengaat. Het wordt vooral aangetroffen in broccoli maar ook andere kruisbloemige groenten bevatten deze of vergelijkbare stoffen. Voorbeelden zijn: spruitjes, boerenkool, groene kool, radijsjes, chinese kool, waterkers en bloemkool. Jonge broccoliplantjes bevatten ongeveer 30 keer zoveel sulforafaan als de volwassen plant. Het effect van sulforafaan kan versterkt worden door het tegelijk te consumeren met voedingsmiddelen die het mineraal selenium bevatten. Dit zit onder andere in paranoten, rijst- en tarwezemelen, champignons, knoflook en uien.
Het behoort tot dezelfde famillie als de stof die mosterd en mierikswortel hun sterke smaak geeft.

Ongeveer de helft van de mensen mist een gen (GSTM1) dat deze stof versterkt, zij plassen het eerder uit en moeten er dus meer van eten voor hetzelfde effect.

Sulforafaan helpt op drie manieren tegen kanker:
- Het kan alles wat in beschadigde cellen zit vertragen, zodat het reparatiesysteem meer tijd heeft om zijn werk te doen.
- Bevordert het afsterven van kankercellen.
- Het zet cellen aan tot het produceren van enzymen die helpen bij ontgifting en er op deze manier voor zorgen dat carcinogenen het lichaam sneller verlaten.