Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

Superbacterie ESBL

categorieën: Dieren, Gezondheid algemeen, , voedselveiligheid

chickens

Naast superweeds (onkruid dat bestand is tegen bestrijdingsmiddelen) is er nu ook een superbacterie. In het NOS-journaal van 31 maart 2010 werd melding gemaakt van de nieuwe superbacterie ESBL (Extended Spectrum Bèta-Lactamase). Deze bacterie is resistent tegen anti-biotica en voor iemand die ermee besmet is, is er dus geen remedie. De bacterie kun je oplopen in ziekenhuizen, maar de vrees bestaat dat dit ook kan gebeuren door het eten van kip.

Volgens de NRC van 1 april 2010 is het overgrote deel van het kippenvlees in Nederlandse winkels (88 procent) besmet met ESBL-bacteriën. Die zijn resistent tegen verschillende antibiotica. Dat blijkt uit een onderzoek dat volgende week wordt gepresenteerd op een Europees congres over infectieziekten.
Ook rundvlees en varkensvlees zijn besmet, maar in mindere mate.