Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: opgebakken rijst met groenten en pindasaus

Rijst

Een gemakkelijk recept voor als je nog een restje rijst en wat losse beetjes groenten hebt. Je kan het natuurlijk ook maken met vers gekookte rijst en verse groenten.
Rijst opbakken lukt het beste als ie afgekoeld is. Dus kan je de rijst bv. 's morgens koken en dan 's avonds bakken. Dan duurt het koken ook niet lang.

Ingrediënten

gare (liefst afgekoelde) rijst
diverse groenten zoals:
ui
prei
witte of spitskool
paprika
sperzieboontjes
wortel
kerriepoeder
gomasio
santen
cashewnootjes
rozijntjes
evt. naar smaak appel

olie
pindakaas
water
shoyu
knoflook
sambal (badjak of oelek)
peper

Bereiding

Snij de groenten in kleine stukjes. Bak deze in een wok op een niet al te hoog vuur. Hak de cashewnootjes in vieren (ofzo) en doe ze met de rozijnen bij de groenten. Dan de rijst en de kruiden erbij. Op het laatst de appel en santen toevoegen, en nog een minuut of tien doorbakken. Blijven roeren tegen het aanbranden. De santen moet geheel gesmolten zijn.

Ondertussen een beetje olie in een steelpannetje gieten en de kleingesneden of uitgeperste knoflook hierbij doen, let op dat de knoflook niet aanbrandt. Dan een flinke schep pindakaas en water toevoegen. Op een laag vuur roeren tot het een glad sausje wordt. Eventueel meer water toevoegen. Sambal, een scheutje shoyu en peper naar smaak toevoegen.

Superfood

categorieën: Gezond voedsel, producten, Theorieën over gezonde voeding

Binnen de Raw Food Beweging en bij andere gezondheidzoekers is het begrip superfood steeds bekender aan het worden. Met deze term worden natuurlijke voedingsmiddelen bedoeld die, zoals het woord al zegt, supergezond zijn. Ze zijn zeer voedzaam en over het algemeen worden ze rauw gegeten; ze zijn biologisch gekweekt of in het wild gevonden, en bevatten grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, probiotica (niet de chemische variant uiteraard), anti-oxidanten en andere belangrijke fytonutriënten.

Binnen de rauwe beweging zijn voorbeelden van superfoods: tarwegras, durian, hennepzaad, rauwe cacao, extra virgin kokosolie, spirulina, algen en andere zeegroenten, alfalfa- en andere kiemen, goji-berries, maca, rauwe carobpoeder

Enkele andere supergezonde voedingsmiddelen zijn:
- broccoli
- tomaat (vooral vanwege lycopeen)
- knoflook (vooral vanwege allicine)
- blauwe bessen
- druiven
- walnoten (vooral vanwege omega 3)
- spinazie