Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: green Smoothie

Greensmoothie begin

Om een hele boel groen blad, en de daarbij behorende hoge dosis mineralen en vitaminen, binnen te krijgen kan het handig en lekker zijn om een Green Smoothie te maken.
Niet alleen kan je zo een grote hoeveelheid binnenkrijgen, ook helpt het blenderen om de vezels te breken en zo de vertering te vergemakkelijken.
Victoria Boutenko gebruikt de Green Smoothies om een tekort aan mineralen aan te vullen. Volgens haar kan het zelfs helpen tegen grijze haren.

Onderstaand recept is een eenvoudig basisrecept. Variëren hierop wordt uiteraard aangemoedigd. Alles kan en mag.
De bananen maken de smoothie zacht, zoet en romig.

Ingrediënten voor 1 persoon

- 1 banaan
- 1 appel of peer
- zo veel mogelijk groene blaadjes, afhankelijk van het seizoen kunnen dat bijvoorbeeld veldsla, rucola, paardebloem, brandnetel, waterkers, krop- en andere sla of spinazieblaadjes zijn
- kopje water of iets meer als het niet goed mengt

Naar keuze kan er nog van alles aan toegevoegd worden
- het blad van bloemkool, zonder de nerven
- selderiestengel
- komkommer
- avocado
- verse gember
- allerlei kruiden

Bereiding

Doe alles in een goede blender en mix tot het een mooi groen soepje is. Dit duurt hooguit een minuutje.

Supersizen

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Over gewicht

Super_Size_Me

Supersizen is een marketingidee om grotere porties te kunnen verkopen, uitgevonden en toegepast bij McDonalds.
Omdat er een psychologische barrière bestaat bij mensen tegen het een tweede keer opscheppen of bestellen (ze zijn bang om als gulzig of vraatzuchtig over te komen) is supersizen een manier om mensen meer te laten eten dan ze anders zouden doen.

Omdat de prijs van de ingrediënten van hamburgers, friet en frisdrank heel laag is kost een supersize-variant van zo'n product niet heel veel meer om het te produceren. De winst is wel een stuk hoger omdat mensen in plaats van één normale portie van iets nu een supersize portie nemen.

Bij McDonalds is of was het lange tijd verplicht voor het personeel om de supersize-variant voor te stellen, als ze dat vergaten was het gratis. De filmer Morgan Spurlock heeft voor zijn boek en film Super Size Me een maand lang alleen bij McDonalds gegeten, en daar altijd de eventueel aangeboden supersize-varianten genomen. De gevolgen waren groot. Hij kwam kilo's aan en kreeg allerlei lichamelijke en psychische klachten. Artsen raadden hem aan te stoppen met dit dieet, aangezien hij er wel eens heel erg ziek van zou kunnen worden.

Directeur Jo Sempels van McDonald’s Nederland vindt supersizen niet meer van deze tijd. ‘Je kunt als marktleider niet blind zijn voor je verantwoordelijkheden.’ Sempels doet zijn uitspraak in de Misset Horeca Top-100, de uitgave met daarin de ranglijst van de honderd grootste horecabedrijven en -merken van Nederland.

‘We bieden het wel aan, maar het is anders gepositioneerd dan tien jaar geleden,’ zegt Sempels op de vraag of supersizen afgeschaft wordt. ‘Nu staan de normale porties afgebeeld boven de counter. Ik vind het fout en niet slim om de supersizemaat als standaard te laten zien, zoals dat in het verleden gebeurde.’

Bronnen:

- De tweede Amerikaanse eeuw, Jan Donkers
- Supersize me, Spurlock
- www.missethoreca.nl