Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

Pitabroodje

Ingrediënten

sojabrokjes (fijn)
water
shoyu (zoute sojasaus)
ketchup
shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
ui
paprika
slablaadjes

pitabroodjes

yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout
olijfolie

Bereiding

De brokjes opzetten in water en shoyu, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook olijfolie en zout.

De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

Serveersuggestie

Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus.

Superweeds

categorieën: Genetische modificatie, Landbouw algemeen

papegaaikruid

Superweeds zijn supergewassen of liever gezegd superonkruid. Het zijn gewassen die resistent zijn voor het onkruidbestrijdingsmiddel Round-Up. Dit is het bestrijdingsmiddel dat ontwikkeld is door Monsanto om zijn genetisch gemanipuleerde soja- en katoenzaden te beschermen. Round-Up wordt als bijzonder gevaarlijk voor mensen gezien.

Sinds 2004 duikt het onkruid op in velden soja en katoen in Georgia VS. Sindsdien komt het in steeds meer gebieden in de VS en daarbuiten voor.

Hoe kon dit gebeuren?

Boeren die gemodificeerde zaden van Monsanto gebruiken, gebruiken ook het daarbij behorende, en ook door Monsanto geproduceerde, bestrijdingsmiddel Round-Up. Dit middel bevat glyphosate, het meest gebruikte herbicide in de VS. De zaden zijn resistent tegen dit middel.

Pigweed

Het onkruid waar het hier over gaat, pigweed (papegaaikruid, een soort amarant), is nu ook resistent geworden voor glyphosate, en neemt dus massaal bezit van de velden waar de gemanipuleerde soja- en katoenplanten staan. Vervolgens moet dit onkruid met zware middelen verdreven worden.
Glyphosate wordt hiervoor gecombineerd met oude herbicides als 2,4-D. Deze is verboden in Scandinavië vanwege de mogelijke verbanden met kanker en andere ziekten. 2,4-D was ook een onderdeel van het beruchte Agent Orange, bekend van de oorlog in Vietnam.

Pigweed kan goed tegen droogte, verspreid 10.000 zaden per keer en groeit zo hard en hoog dat het andere planten compleet kan verstikken.

Terugkeer

Vanwege de onkruidexplosie en de steeds hogere kosten overwegen sommige boeren een terugkeer naar niet-gemanipuleerde zaden.