Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Superweeds

categorieën: Genetische modificatie, Landbouw algemeen

papegaaikruid

Superweeds zijn supergewassen of liever gezegd superonkruid. Het zijn gewassen die resistent zijn voor het onkruidbestrijdingsmiddel Round-Up. Dit is het bestrijdingsmiddel dat ontwikkeld is door Monsanto om zijn genetisch gemanipuleerde soja- en katoenzaden te beschermen. Round-Up wordt als bijzonder gevaarlijk voor mensen gezien.

Sinds 2004 duikt het onkruid op in velden soja en katoen in Georgia VS. Sindsdien komt het in steeds meer gebieden in de VS en daarbuiten voor.

Hoe kon dit gebeuren?

Boeren die gemodificeerde zaden van Monsanto gebruiken, gebruiken ook het daarbij behorende, en ook door Monsanto geproduceerde, bestrijdingsmiddel Round-Up. Dit middel bevat glyphosate, het meest gebruikte herbicide in de VS. De zaden zijn resistent tegen dit middel.

Pigweed

Het onkruid waar het hier over gaat, pigweed (papegaaikruid, een soort amarant), is nu ook resistent geworden voor glyphosate, en neemt dus massaal bezit van de velden waar de gemanipuleerde soja- en katoenplanten staan. Vervolgens moet dit onkruid met zware middelen verdreven worden.
Glyphosate wordt hiervoor gecombineerd met oude herbicides als 2,4-D. Deze is verboden in Scandinavië vanwege de mogelijke verbanden met kanker en andere ziekten. 2,4-D was ook een onderdeel van het beruchte Agent Orange, bekend van de oorlog in Vietnam.

Pigweed kan goed tegen droogte, verspreid 10.000 zaden per keer en groeit zo hard en hoog dat het andere planten compleet kan verstikken.

Terugkeer

Vanwege de onkruidexplosie en de steeds hogere kosten overwegen sommige boeren een terugkeer naar niet-gemanipuleerde zaden.