Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Superweeds

categorieën: Genetische modificatie, Landbouw algemeen

papegaaikruid

Superweeds zijn supergewassen of liever gezegd superonkruid. Het zijn gewassen die resistent zijn voor het onkruidbestrijdingsmiddel Round-Up. Dit is het bestrijdingsmiddel dat ontwikkeld is door Monsanto om zijn genetisch gemanipuleerde soja- en katoenzaden te beschermen. Round-Up wordt als bijzonder gevaarlijk voor mensen gezien.

Sinds 2004 duikt het onkruid op in velden soja en katoen in Georgia VS. Sindsdien komt het in steeds meer gebieden in de VS en daarbuiten voor.

Hoe kon dit gebeuren?

Boeren die gemodificeerde zaden van Monsanto gebruiken, gebruiken ook het daarbij behorende, en ook door Monsanto geproduceerde, bestrijdingsmiddel Round-Up. Dit middel bevat glyphosate, het meest gebruikte herbicide in de VS. De zaden zijn resistent tegen dit middel.

Pigweed

Het onkruid waar het hier over gaat, pigweed (papegaaikruid, een soort amarant), is nu ook resistent geworden voor glyphosate, en neemt dus massaal bezit van de velden waar de gemanipuleerde soja- en katoenplanten staan. Vervolgens moet dit onkruid met zware middelen verdreven worden.
Glyphosate wordt hiervoor gecombineerd met oude herbicides als 2,4-D. Deze is verboden in Scandinavië vanwege de mogelijke verbanden met kanker en andere ziekten. 2,4-D was ook een onderdeel van het beruchte Agent Orange, bekend van de oorlog in Vietnam.

Pigweed kan goed tegen droogte, verspreid 10.000 zaden per keer en groeit zo hard en hoog dat het andere planten compleet kan verstikken.

Terugkeer

Vanwege de onkruidexplosie en de steeds hogere kosten overwegen sommige boeren een terugkeer naar niet-gemanipuleerde zaden.