Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

Eekhoorntjesbrood

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.

Superweeds

categorieën: Genetische modificatie, Landbouw algemeen

papegaaikruid

Superweeds zijn supergewassen of liever gezegd superonkruid. Het zijn gewassen die resistent zijn voor het onkruidbestrijdingsmiddel Round-Up. Dit is het bestrijdingsmiddel dat ontwikkeld is door Monsanto om zijn genetisch gemanipuleerde soja- en katoenzaden te beschermen. Round-Up wordt als bijzonder gevaarlijk voor mensen gezien.

Sinds 2004 duikt het onkruid op in velden soja en katoen in Georgia VS. Sindsdien komt het in steeds meer gebieden in de VS en daarbuiten voor.

Hoe kon dit gebeuren?

Boeren die gemodificeerde zaden van Monsanto gebruiken, gebruiken ook het daarbij behorende, en ook door Monsanto geproduceerde, bestrijdingsmiddel Round-Up. Dit middel bevat glyphosate, het meest gebruikte herbicide in de VS. De zaden zijn resistent tegen dit middel.

Pigweed

Het onkruid waar het hier over gaat, pigweed (papegaaikruid, een soort amarant), is nu ook resistent geworden voor glyphosate, en neemt dus massaal bezit van de velden waar de gemanipuleerde soja- en katoenplanten staan. Vervolgens moet dit onkruid met zware middelen verdreven worden.
Glyphosate wordt hiervoor gecombineerd met oude herbicides als 2,4-D. Deze is verboden in Scandinavië vanwege de mogelijke verbanden met kanker en andere ziekten. 2,4-D was ook een onderdeel van het beruchte Agent Orange, bekend van de oorlog in Vietnam.

Pigweed kan goed tegen droogte, verspreid 10.000 zaden per keer en groeit zo hard en hoog dat het andere planten compleet kan verstikken.

Terugkeer

Vanwege de onkruidexplosie en de steeds hogere kosten overwegen sommige boeren een terugkeer naar niet-gemanipuleerde zaden.