Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

Tassenbol

categorieën: Acties, natuur en milieu

tassenbol

In de oceanen, vooral in de Stille Oceaan, drijven hele eilanden van plastic. Deze bestaan uit restanten van het afval dat de mens achterlaat en weggooit. Het drijvende plasticeiland op de Stille Oceaan beslaat een gebied dat ze groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal. Of twee keer de Verenigde Staten.
Vissen, vogels en andere (zee)-dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden en kreeften kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en rommel, en eten dus veel van deze stukken plastic. Ze sterven aan ondervoeding doordat het plastic in de maag het hongergevoel laat verdwijnen, of ze stikken erin.

Gevolg

Het plastic vergaat niet of nauwelijks, maar valt uiteen in steeds kleinere deeltjes; deze worden door dieren aangezien voor voedsel en zijn bovendien op deze manier onmogelijk uit het water te halen. Voorkomen dat er meer plastic in de zeeën en oceanen terecht komt is dus heel belangrijk.
Bovendien bevat het allerlei giftige materialen, zoals ddt en pcb's en brandvertragers als pbb en pbde. Deze stoffen komen in de voedselketen terecht en eindigen uiteindelijk op deze manier in het voedsel van mensen.

Een groot deel van dit plastic komt van plastic tasjes. Die handige dingetjes die je vaak ongevraagd en gratis meekrijgt in supermarkt en andere winkels. Wereldwijd worden er per minuut een miljoen tasjes uitgedeeld.

Tassenbol

Een initiatief dat hier een beetje tegenwicht aan probeert te geven is de tassenbol. Een grote bol op een koker waar mensen hun niet meer gebruikte tasjes in kunnen deponeren, zodat anderen ze kunnen gebruiken. En op die manier geen nieuw tasje hoeven aan te nemen. De tassenbol staat al in diverse winkels en supermarkten. Zie voor adressen de site. De bol van de TassenBol is gemaakt van 100% recyclebaar polycarbonaat. Na afloop van de levensduur is de bol te retourneren waarna er volgens het cradle-to-cradle principe nieuwe bollen van gemaakt kunnen worden. De koker is gemaakt van 100% gerecycled karton en kan na afloop van de levensduur in de papierbak.

Effect

Onderzoek heeft uitgewezen dat door gebruik van de Tassenbol, er tot 184 miljoen plastic tassen op jaarbasis hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt ook nog eens 30 miljoen kilo CO2!

Nog beter is het natuurlijk om je eigen tas mee te nemen naar de winkel.

Bronnen:

- Een plastic kerkhof, Moore: ontdekker van de plastic soep
- Plastic soep
- plasticsoep.nl/
- tassenbol.nl/