Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Tassenbol

categorieën: Acties, natuur en milieu

tassenbol

In de oceanen, vooral in de Stille Oceaan, drijven hele eilanden van plastic. Deze bestaan uit restanten van het afval dat de mens achterlaat en weggooit. Het drijvende plasticeiland op de Stille Oceaan beslaat een gebied dat ze groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal. Of twee keer de Verenigde Staten.
Vissen, vogels en andere (zee)-dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden en kreeften kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en rommel, en eten dus veel van deze stukken plastic. Ze sterven aan ondervoeding doordat het plastic in de maag het hongergevoel laat verdwijnen, of ze stikken erin.

Gevolg

Het plastic vergaat niet of nauwelijks, maar valt uiteen in steeds kleinere deeltjes; deze worden door dieren aangezien voor voedsel en zijn bovendien op deze manier onmogelijk uit het water te halen. Voorkomen dat er meer plastic in de zeeën en oceanen terecht komt is dus heel belangrijk.
Bovendien bevat het allerlei giftige materialen, zoals ddt en pcb's en brandvertragers als pbb en pbde. Deze stoffen komen in de voedselketen terecht en eindigen uiteindelijk op deze manier in het voedsel van mensen.

Een groot deel van dit plastic komt van plastic tasjes. Die handige dingetjes die je vaak ongevraagd en gratis meekrijgt in supermarkt en andere winkels. Wereldwijd worden er per minuut een miljoen tasjes uitgedeeld.

Tassenbol

Een initiatief dat hier een beetje tegenwicht aan probeert te geven is de tassenbol. Een grote bol op een koker waar mensen hun niet meer gebruikte tasjes in kunnen deponeren, zodat anderen ze kunnen gebruiken. En op die manier geen nieuw tasje hoeven aan te nemen. De tassenbol staat al in diverse winkels en supermarkten. Zie voor adressen de site. De bol van de TassenBol is gemaakt van 100% recyclebaar polycarbonaat. Na afloop van de levensduur is de bol te retourneren waarna er volgens het cradle-to-cradle principe nieuwe bollen van gemaakt kunnen worden. De koker is gemaakt van 100% gerecycled karton en kan na afloop van de levensduur in de papierbak.

Effect

Onderzoek heeft uitgewezen dat door gebruik van de Tassenbol, er tot 184 miljoen plastic tassen op jaarbasis hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt ook nog eens 30 miljoen kilo CO2!

Nog beter is het natuurlijk om je eigen tas mee te nemen naar de winkel.

Bronnen:

- Een plastic kerkhof, Moore: ontdekker van de plastic soep
- Plastic soep
- plasticsoep.nl/
- tassenbol.nl/