Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chutney van perzik en tomaat

Tomaatjes

Recept van Barbara
Genoeg voor ongeveer 3 potten.

Ingredienten en benodigdheden

- 800 gram perzik - ik had hollandse
- 400 gram tomaten - ik gebruikte trostomaten
- 1/2 (dikke) rode ui - fijngesneden
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels (appel)azijn
- 50 gram sjalotjes -> fijngesneden
- 1 grote appel in stukjes
- 1 (ruime) theelepel kerriepoeder
- pijpkaneel, ca. 6 cm.
- 1,5 dl inmaakazijn
- 3/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 200 gram lichtgele basterdsuiker (of 50 gram fructose)

- schone (uitgekookte) glazen potten met goede deksels.
- pan met dikke bodem. - ik gebruik een gietijzeren braadpan
- normale pan.
- vergiet
- houten plank om de gevulde kokendhete potten op zijn kop te zetten en af te laten koelen.
- mesje
- roerlepel van kunststof of hout
- kleine soeplepel of andere komvormige lepel voor het overhevelen in de glazen potjes.

Bereiding

1. Het schillen en ontvellen van perzik en tomaat.
Ruime pan water aan de kook brengen. Perziken er in leggen en na ca 1 minuut eruit halen, in het vergiet leggen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
Tomaten inkruisen en 35 a 40 seconden in het kokende water leggen, eruit halen, in de vergiet doen en meteen onder de koude kraan afspoelen.
De perziken en de tomaten zijn nu gemakkelijk te ontvellen/schillen.

2. Het maken van de chutney
Snijd de perziken en tomaten in stukjes. Doe ze in de dikke bodempan met de suiker, ui, sjalot, kerrie, kruidnagel, appel, kaneel, zout, azijn. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zet de pan op het kleinste pitje (spaarbrander) en laat de massa heel langzaam indikken. Regelmatig roeren. Het kan wel 1,5 uur duren. (heb je geen spaarbrander, houd de pan dan extra goed in de gaten. ik neem aan dat de indiktijd dan minder is, en dat je frequenter moet roeren)

3. Overhevelen in de potten.
Schep de kokendhete chutney in de glazen potten; maak ze goed vol sluit de ze meteen af en zet ze op de kop op de plank. Laat ze vacuüm trekken en afkoelen.

Taste the Waste

categorieën: films, Klimaatverandering, Koken en eten, wereldvoedselverdeling

'Voedsel betekent leven. Er is niets anders waarin we zoveel energie, ruwe materialen en arbeid stoppen als in het voortbrengen van voedsel. En nooit eerder in onze wereldgeschiedenis was de opbrengst zo hoog als nu, genoeg om 9 miljard mensen te voeden. Dan is het uitermate triest dat van zoveel voedsel ongeveer de helft niet op ons bord belandt maar in de vuilnisbak! Ruim 40- 50% van ons voedsel wordt vernietigd; het merendeel ver voor het de consument bereikt.'

Tussen ploeg en bord verspillen we bijna net zoveel voedsel als we opeten. Het leeuwendeel hiervan gaat verloren bij de productie, de verwerking, het transport en de retailer. Daarnaast gooit de Nederlandse consument nog eens méér dan 20 procent van zijn voedselaankopen weg, waarvan de ene helft onvermijdbaar verlies is, zoals schillen en botten, en de andere helft echte voedselverspilling betreft. Deze 10% voedselverspilling komt voor de Nederlandse consument opgeteld neer op minimaal 2,4 miljard euro per jaar ofwel 400 euro per jaar per huishouden. In een tijd waarin we moeten bezuinigen, onze voedselbronnen snel opraken en het klimaat verandert, moeten we verbetering brengen in deze situatie. En liefst zo snel mogelijk!

In de documentaire Taste the Waste wordt een impressie gegeven van de mondiale situatie in voedselverspilling. In de film worden we geïntroduceerd in de wereld van supermarkten, telers, voedselexperts, eco-activisten en politici die zich op verschillende manieren bezig houden met dit probleem. Zo zien we o.a. waarom supermarkten hun schappen overladen met een variëteit van hetzelfde product, hoe sushi als voer voor varkens wordt gebruikt en hoeveel onze voedselverspilling bijdraagt aan wereldhonger. Maar ook, welke alternatieven er bestaan om onze verspilling te reduceren zonder verlies van onze huidige standaard van leven. ‘Taste the Waste’ laat ons zien dat het ook anders kan.

‘Taste the Waste’ is een documentaire van regisseur Valentin Thurn en producent Schnittstelle-Thurn in co-productie met ARD, Boeddhistische Omroep Stichting, YLE en andere Europese televisiestations. De film is onderdeel van een internationale campagne in het kader van Wereldvoedseldag 2010.

Bron:

- tastethewaste.nl