Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-preisoep

Aardappelpreisoep

Ingrediënten

olijfolie
400 gram aardappels, in dobbelsteentjes
1 dikke prei, in ringetjes, het groene en het witte deel apart houden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper
zout
nootmuskaat
herbs de provence
½ liter water
1 bouillonblokje

Bereiding

Giet de olijfolie in de pan en voeg meteen de ui en het witte deel van de prei (in ringetjes) toe. Het vuur moet op z’n laagste stand staan zodat de groenten zachtjes smoren. De aardappels, de knoflook en de kruiden toevoegen. Een paar minuten bakken, maar opletten dat het niet aanbrandt.

Water en bouillonblokje toevoegen en aan de kook laten komen. Ongeveer 15 à 20 minuten laten koken.

Met de staafmixer tot een romige soep mixen.
De groene preiringetjes erbij doen en nog een paar minuten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Taste the Waste

categorieën: films, Klimaatverandering, Koken en eten, wereldvoedselverdeling

'Voedsel betekent leven. Er is niets anders waarin we zoveel energie, ruwe materialen en arbeid stoppen als in het voortbrengen van voedsel. En nooit eerder in onze wereldgeschiedenis was de opbrengst zo hoog als nu, genoeg om 9 miljard mensen te voeden. Dan is het uitermate triest dat van zoveel voedsel ongeveer de helft niet op ons bord belandt maar in de vuilnisbak! Ruim 40- 50% van ons voedsel wordt vernietigd; het merendeel ver voor het de consument bereikt.'

Tussen ploeg en bord verspillen we bijna net zoveel voedsel als we opeten. Het leeuwendeel hiervan gaat verloren bij de productie, de verwerking, het transport en de retailer. Daarnaast gooit de Nederlandse consument nog eens méér dan 20 procent van zijn voedselaankopen weg, waarvan de ene helft onvermijdbaar verlies is, zoals schillen en botten, en de andere helft echte voedselverspilling betreft. Deze 10% voedselverspilling komt voor de Nederlandse consument opgeteld neer op minimaal 2,4 miljard euro per jaar ofwel 400 euro per jaar per huishouden. In een tijd waarin we moeten bezuinigen, onze voedselbronnen snel opraken en het klimaat verandert, moeten we verbetering brengen in deze situatie. En liefst zo snel mogelijk!

In de documentaire Taste the Waste wordt een impressie gegeven van de mondiale situatie in voedselverspilling. In de film worden we geïntroduceerd in de wereld van supermarkten, telers, voedselexperts, eco-activisten en politici die zich op verschillende manieren bezig houden met dit probleem. Zo zien we o.a. waarom supermarkten hun schappen overladen met een variëteit van hetzelfde product, hoe sushi als voer voor varkens wordt gebruikt en hoeveel onze voedselverspilling bijdraagt aan wereldhonger. Maar ook, welke alternatieven er bestaan om onze verspilling te reduceren zonder verlies van onze huidige standaard van leven. ‘Taste the Waste’ laat ons zien dat het ook anders kan.

‘Taste the Waste’ is een documentaire van regisseur Valentin Thurn en producent Schnittstelle-Thurn in co-productie met ARD, Boeddhistische Omroep Stichting, YLE en andere Europese televisiestations. De film is onderdeel van een internationale campagne in het kader van Wereldvoedseldag 2010.

Bron:

- tastethewaste.nl