Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Taste the Waste

categorieën: films, Klimaatverandering, Koken en eten, wereldvoedselverdeling

'Voedsel betekent leven. Er is niets anders waarin we zoveel energie, ruwe materialen en arbeid stoppen als in het voortbrengen van voedsel. En nooit eerder in onze wereldgeschiedenis was de opbrengst zo hoog als nu, genoeg om 9 miljard mensen te voeden. Dan is het uitermate triest dat van zoveel voedsel ongeveer de helft niet op ons bord belandt maar in de vuilnisbak! Ruim 40- 50% van ons voedsel wordt vernietigd; het merendeel ver voor het de consument bereikt.'

Tussen ploeg en bord verspillen we bijna net zoveel voedsel als we opeten. Het leeuwendeel hiervan gaat verloren bij de productie, de verwerking, het transport en de retailer. Daarnaast gooit de Nederlandse consument nog eens méér dan 20 procent van zijn voedselaankopen weg, waarvan de ene helft onvermijdbaar verlies is, zoals schillen en botten, en de andere helft echte voedselverspilling betreft. Deze 10% voedselverspilling komt voor de Nederlandse consument opgeteld neer op minimaal 2,4 miljard euro per jaar ofwel 400 euro per jaar per huishouden. In een tijd waarin we moeten bezuinigen, onze voedselbronnen snel opraken en het klimaat verandert, moeten we verbetering brengen in deze situatie. En liefst zo snel mogelijk!

In de documentaire Taste the Waste wordt een impressie gegeven van de mondiale situatie in voedselverspilling. In de film worden we geïntroduceerd in de wereld van supermarkten, telers, voedselexperts, eco-activisten en politici die zich op verschillende manieren bezig houden met dit probleem. Zo zien we o.a. waarom supermarkten hun schappen overladen met een variëteit van hetzelfde product, hoe sushi als voer voor varkens wordt gebruikt en hoeveel onze voedselverspilling bijdraagt aan wereldhonger. Maar ook, welke alternatieven er bestaan om onze verspilling te reduceren zonder verlies van onze huidige standaard van leven. ‘Taste the Waste’ laat ons zien dat het ook anders kan.

‘Taste the Waste’ is een documentaire van regisseur Valentin Thurn en producent Schnittstelle-Thurn in co-productie met ARD, Boeddhistische Omroep Stichting, YLE en andere Europese televisiestations. De film is onderdeel van een internationale campagne in het kader van Wereldvoedseldag 2010.

Bron:

- tastethewaste.nl