Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

The 10 Things You Need to Eat

categorieën: boeken, Gezond voedsel

The 10 Things you Need to Eat and 100 Ways to Prepare Them is geschreven door Anahad O′Connor en Dave Lieberman, en gaat over de 10 dingen die je zou moeten eten om gezond(er) te worden.
De lijst bevat kaneel, biet, quinoa, noten, wilde zalm, bessen, tomaten, spinazie, avocado, kool en nog wat andere dingen.
In het boek staan recepten en er worden handige tips gegeven.

Van harpercollins.com/

The 10 Things you Need to Eat and 100 Ways to Prepare Them pairs New York Times health columnist Anahad O′Connor with foodie Dave Lieberman to present the 10 foods that should be on your plate, including the scientific research on why they will make you healthier and easy-to-follow recipes to savor them at every meal.

Each chapter will be devoted to a new food from the list -- cinnamon, beets, quinoa, nuts, wild salmon, berries, tomatoes, spinach, avocado, cabbage and some honorable mentions, including pomegranate, turmeric, Sicilian wine and more -- which have been proven to help prevent early onset of aging, cancer, or general fatigue, among other health benefits.

Anahad and Dave, who met when they were roommates at Yale, will bring a young, fun voice to this book. With their help, readers will not only be inspired to cook up entire meals - from appetizers to desserts - chock full of the 10 things you need to eat, but they will also become more informed and aware of the food that they choose to put on their tables.

This cookbook also sets itself apart form other health cookbooks on the market because of this dual voice and fresh package, including illustrations. Based on the hugely popular and widely shared New York Times article on this subject, The 10 Things you Need to Eat and 100 Ways to Prepare Them is sure to appeal to foodies, health nuts, novice cooks, and people who simply enjoy healthy living.