Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Hopping John

Blackeyedpeas

Het eten van Hopping John op nieuwjaarsdag is een traditie in het zuiden van Amerika. Onderstaand recept is een (vegetarische) versie van het originele Caribische gerecht.

Het zou een voorspoedig jaar moeten brengen. De bonen symboliseren een muntstuk, de koolbladeren hebben de kleur van geld (In Amerika staat groen voor geld).
Het originele recept is met varkensvlees maar dat kan goed vervangen worden door b.v. knapperig gebakken rooktofu.
Het gerecht smaakt nog lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt. Het schijnt ook goed te werken tegen een kater. Als de restjes gegeten worden op de dag na nieuwjaar heet het gerecht Skipping Jenny.

Ingrediënten

(voor 6 porties of 2 dagen)
- 1 kop zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)
- 1 theelepel bonenkruid
- 3 koppen water
- 6 tenen knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 1 laurierblad
- 2 koppen vegetarische bouillon
- 1 kop bruine rijst, halfgaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper
- 3 stengels bleekselderij in stukjes
- Een flinke bos koolbladeren (boerenkool, groene kool), kleingesneden (in het originele Amerikaanse recept worden collard greens gebruikt. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze Nederlandse vertaling hiervoor is en of het hier ook te krijgen is.)
- sap van 1 limoen of citroen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de bonen een nacht. Afgieten.
3 koppen vers water aan de kook brengen en daar de bonen bij doen samen met het bonenkruid, 2 hele tenen knoflook (gepeld), de rode peper en het laurierblad. De bonen die boven komen drijven verwijderen en weggooien.

Ze zijn klaar als de bonen zacht maar nog niet tot moes gekookt zijn.

Voeg de rijst en de bouillon toe. 20 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur laten sudderen. Het deksel ondertussen niet verwijderen. Het vuur doven maar de pan onaangeroerd laten staan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een bakpan op een niet te hoog vuur. Voeg hierbij de ui, de jalapeno, de selderij en de overige knoflook (geperst). Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn en zet dan het vuur laag.
Voeg nu de koolbladeren er handje voor handje bij en bak ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

De pan met rijst en bonen zo nodig afgieten en de pan schudden zodat alles goed mengt. Verwijder de knoflooktenen, het laurierblad en de peper.

Meng de groentemix door de rijst met bonen, voeg het limoen- of citroensap en eventueel zout en peper toe, en roer alles door elkaar.

Serveersuggesties

- Opdienen met een (hete) chilisaus.
- Knapperig gebakken blokjes rooktofu op het laatst toevoegen voor een hartige smaak.

The 11th Hour

categorieën: films, Klimaatverandering, Permacultuur

The 11th Hour wordt gezien als de opvolger van Al Gore's An Inconvenient Truth omdat het ook gaat over klimaatverandering en opwarming van de aarde. Deze film gaat wel wat verder. Hij gaat ook over peak oil, ontbossing, de toestand van de oceanen en hoe we met z'n allen zo afhankelijk zijn geworden van fossiele brandstoffen, vooral olie. Ook onze voedselproductie en -distributie is hiervan afhankelijk en dus als systeem niet duurzaam.

Naast deze onderwerpen gaat het er ook over dat de mens vervreemd is geraakt van de natuur. Door deze vervreemding ziet de mens zichzelf niet meer als onderdeel maar als superieure heerser waarbij alles alleen nog maar als grondstof gezien wordt, als bronnen die oneindig lijken maar dat uiteraard niet zijn. De natuur is in deze visie alleen nog goed genoeg om ons te dienen en heeft zelf geen enkel recht.

Deze film bestrijdt dat idee en maakt duidelijk dat de mens onderdeel is van de natuur en door het vernietigen hiervan ook zichzelf om zeep helpt. En in dat proces talloze andere levensvormen, dieren, planten en hele ecosystemen met zich meesleurt.

Leonardo DiCaprio produceerde de film. Er komen talloze mensen aan het woord, wetenschappers, (ex)-politici, klimaatactivisten en vele anderen. Hoewel er veel talking heads te zien zijn is het geen saaie film.

Na het zien van veel onheil en stompzinnig gedrag worden ook enkele lichtpuntjes en duurzame ideeën geopperd.

(Excerpt from en.wikipedia.org)
With contributions from over 50 politicians, scientists, and environmental activists, including former Soviet leader Mikhail Gorbachev, physicist Stephen Hawking, Nobel Prize winner Wangari Maathai, and journalist Paul Hawken, the film documents the grave problems facing the planet’s life systems.

Global warming, deforestation, mass species extinction, and depletion of the oceans’ habitats are all addressed. The film’s premise is that the future of humanity is in jeopardy. The film proposes potential solutions to these problems by calling for restorative action by the reshaping and rethinking of global human activity through technology, social responsibility and conservation.

Not all scientists agree on the fact that global warming is an immediate threat. Although every scientist in this movie apparently does. Every expert interviewed stressed the fact that human involvement in the fight against global warming is mandatory. This is due to the fact that the increased anthropogenic cycle is pinned down as the main cause of climate change in the movie.

The role of humans in the destruction of the environment is explained from the viewpoint of several different professional fields: environmental scientists, oceanographers, economic historians, medical specialists, etc. The best example of this came from philosopher Wade Davis who theorized that to people, “You are either a person or property,” referring to mankind’s view on land and natural resource.