Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

The Corporation

categorieën: Bedrijven, films

De film The Corporation was in 2009 te zien op het IDFA. De dvd is te koop, maar de film is ook in z'n geheel (in 23 delen) te zien op youtube.

Regie: Mark Achbar, Jennifer Abbott
Land: Canada
Jaar: 2003
Speelduur: 145 minuten
Engels en Spaans gesproken
Nederlands ondertited


Recensie

Ik zag de bijna tweeëneenhalf uur durende film The Corporation zonder me een moment te vervelen, maar met vele momenten van afgrijzen, verbijstering en zo nog wat emoties.
In het begin van de film wordt uitgelegd hoe een bedrijf (corporation) in de V.S. gelijkgesteld wordt aan een mens. Met dezelfde rechten als mensen maar zonder een hoop consequenties die voor mensen wel gelden. Een bedrijf kan immers niet opgesloten worden, er kunnen wel boetes opgelegd worden maar omdat veel bedrijven, met name de multinationals, genoeg geld hebben om die te betalen worden die gezien als onkosten in plaats van als straf of een reden om anders te handelen.

De makers van de film gaan op zoek naar wat voor mens een bedrijf dan wel is. Door middel van archiefmateriaal en onderzoek stellen zij uiteindelijk vast dat een bedrijf een psychopathische persoonlijkheid heeft. Allerlei kenmerken zoals: ongevoelig voor de emoties van anderen, ongeschikt om langdurige relaties aan te gaan, geen respect voor de veiligheid van anderen, liegen en bedriegen voor eigen gewin, geen schuld of spijt kunnen voelen, niet aan sociale normen kunnen voldoen, kunnen gevonden worden bij corporaties.

Bedrijven kunnen zich nog zo aardig (sociaal, duurzaam, groen) voordoen en de mensen die er werken kunnen nog zo aardig en goedbedoelend zijn, de enige bedoeling is uiteindelijk geld verdienen voor de aandeelhouders. Om dit te bereiken moeten de kosten zo laag mogelijk worden gehouden en de opbrengsten zo hoog mogelijk. Dat dit ten koste gaat van de rechten van arbeiders, het milieu, de gezondheid van consumenten, is bijna een vanzelfsprekendheid.
Economen kennen het begrip 'externalities': het effect op een derde persoon van een transactie tussen twee personen oftewel: de kosten afschuiven op anderen. Die anderen zijn de maatschappij (het leger om de oliebronnen te beschermen, de overheid om infrastructuur aan te leggen), het milieu, de consumenten en de eigen arbeiders. Alles en iedereen dus.

Voorbeelden van het gebruik van het in Europa en Canada verboden groeihormoon Posilac in melk door Monsanto, het privatiseren van regenwater in Bolivia en vele andere, deden mij beseffen dat het allemaal nog veel erger is dan ik al dacht.
De hoeveelheden geld die uitgegeven worden aan reclame om van burgers infantiele consumenten te maken zijn immens. De druk die uitgeoefend wordt om mee te doen, te consumeren, afval te maken en niet na te denken is vaak subtiel maar alom aanwezig. Om hier tegen in te gaan is lef, actie en informatie nodig. Die informatie is onder andere te vinden in deze, onafhankelijk geproduceerde, film.
Kijken dus.

van de site idfa.nl

In onze kapitalistische samenleving zijn grote bedrijven oppermachtig. Hun dominantie is niet zonder gevaar: als organen zonder geweten of moraal – winst is hun enige oogmerk – hebben ze de wereld al veel schade berokkend. Hoe werken bedrijven? Wat zijn de gevolgen voor mens en natuur als het kapitalistische systeem ongebreideld door kan groeien?

Geïllustreerd met een overvloed aan soms hilarisch, soms schokkend archiefmateriaal neemt The Corporation de kijker mee door de geschiedenis, terwijl prominente geïnterviewden als Michael Moore, Milton Friedman en Noam Chomsky toekomstvisies trachten te formuleren.

Filmmakers Mark Achbar en Jennifer Abbott baseerden hun documentaire op de non-fictiebestseller The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power van Joel Bakan. Hun grondige onderzoek is niet alleen bijzonder informatief, maar leidt bovendien tot opvallende, tot nadenken stemmende conclusies.

van de siet thecorporation.com

Provoking, witty, stylish and sweepingly informative, The Corporation explores the nature and spectacular rise of the dominant institution of our time. Part film and part movement, The Corporation is transforming audiences and dazzling critics with its insightful and compelling analysis. Taking its status as a legal 'person' to the logical conclusion, the film puts the corporation on the psychiatrist's couch to ask 'What kind of person is it?' The Corporation includes interviews with 40 corporate insiders and critics - including Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva and Michael Moore - plus true confessions, case studies and strategies for change.