Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Biefstukzwam

Biefstukzwam-11

De Fistulina hepatica is te vinden op oude en omgevallen eiken. Soms hoog in de boom maar ook wel aan de voet. Ze zitten vaak een beetje verstopt maar als je ze eenmaal ziet of er op let kan je ze wel vinden. De rode kleur is onmiskenbaar en deze paddenstoel is dan ook niet gauw te verwarren met andere.

Dit is een parasitaire zwam, dat wil zeggen dat hij leeft op bomen of de wortels van bomen. Deze bomen lijden daaronder en gaan uiteindelijk dood.

De biefstukzwam is niet alleen aan z'n kleur maar ook aan de grootte te herkennen. Hij kan wel 40 cm in doorsnede worden. Pluk 'm niet te jong. De smaak is vrij zuur en de textuur nogal glibberig. Je moet er van houden. Het schijnt mogelijk te zijn het zure te verminderen door de paddenstoel 12 uur in melk te weken voor de bereiding maar dit heb ik niet zelf gedaan.

Ingrediënten

- biefstukzwam
- olie of boter
- ui, in ringen
- knoflook, geperst
- peper en zout

Bereiding

De biefstukzwam goed schoonborstelen en met water afspoelen. Deppen en laten uitlekken.

Verhit de olie in een bakpan en bak daarin de ui. Snijd de zwam in repen of blokjes en bak ze op een hoog vuur. Na een minuut of 10 de knoflook, peper en zout toevoegen en nog even laten sudderen.

Er komt vrij veel vocht vrij bij het bakken van biefstukzwam, dit kan eventueel gebonden worden. Hij wordt niet knapperig.

Bron

Edwin Florès Het paddenstoelenboek en Het grote wildplukboek

The Cove

categorieën: films,

The Cove (inham, beschutte plek) is een film over de jacht op dolfijnen voor amusement en hun vlees.

Van de site thecovemovie.com:

The movie begins in Taiji, Japan, where former dolphin trainer Ric O’Barry has come to set things right after a long search for redemption. In the 1960s, it was O’Barry who captured and trained the 5 dolphins who played the title character in the international television sensation “Flipper.”

But his close relationship with those dolphins – the very dolphins who sparked a global fascination with trained sea mammals that continues to this day -- led O’Barry to a radical change of heart. One fateful day, a heartbroken Barry came to realize that these deeply sensitive, highly intelligent and self-aware creatures so beautifully adapted to life in the open ocean must never be subjected to human captivity again. This mission has brought him to Taiji, a town that appears to be devoted to the wonders and mysteries of the sleek, playful dolphins and whales that swim off their coast.

But in a remote, glistening cove, surrounded by barbed wire and “Keep Out” signs, lies a dark reality. It is here, under cover of night, that the fishermen of Taiji, driven by a multi-billion dollar dolphin entertainment industry and an underhanded market for mercury-tainted dolphin meat, engage in an unseen hunt. The nature of what they do is so chilling -- and the consequences are so dangerous to human health -- they will go to great lengths to halt anyone from seeing it.

Undeterred, O’Barry joins forces with filmmaker Louis Psihoyos and the Oceanic Preservation Society to get to the truth of what’s really going on in the cove and why it matters to everyone in the world. With the local Chief of Police hot on their trail and strong-arm fishermen keeping tabs on them, they will recruit an “Ocean's Eleven”-style team of underwater sound and camera experts, special effects artists, marine explorers, adrenaline junkies and world-class free divers who will carry out an undercover operation to photograph the off-limits cove, while playing a cloak-and-dagger game with those who would have them jailed. The result is a provocative mix of investigative journalism, eco-adventure and arresting imagery that adds up to an urgent plea for hope. 

The Cove is directed by Louie Psihoyos and produced by Paula DuPre Pesman and Fisher Stevens. The film is written by Mark Monroe. The executive producer is Jim Clark and the co-producer is Olivia Ahnemann

Bron:

thecovemovie.com