Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

The Edible Garden

categorieën: films, Permacultuur, Tuinieren

BBC-serie met Alys Fowler over het kweken van eetbare planten in een stadstuin, gebaseerd op permacultuur-ideeën. Er wordt ook gezocht naar voedsel in het wild.
Helaas zijn de uitzendingen buiten de UK niet te bekijken op internet.

BBC

Alys Fowler attempts to avoid shop-bought fruit and vegetables and live off her own, home-grown produce, all from her tiny terraced back garden. It is no easy task because Alys doesn't want to turn her garden into an allotment, so she is growing her fruit and vegetables among her flowers.

Alys will focus on different foods and show how anyone can grow, cook and eat from their own garden - even if they live in a city.

Alys weaves salad crops through the flower borders of her small urban back garden. Salad crops are some of the easiest things to grow and the tastiest to eat. Lettuces, tomatoes and cucumbers can go from garden to plate in minutes. But while her garden takes root, she needs to fill the hungry gap by foraging in 'the wild larder', to make lime-leaf salad, dandelion fritters and 'home brewed' nettle beer.