Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels bakken

Aardappel

Aardappels kunnen op verschillende manieren gebakken worden. Ze kunnen rauw in hete olie gebakken worden of eerst een paar minuten gekookt, vervolgens afgegoten en dan gebakken worden. 
De meest gebruikte vorm is in schijfjes, maar als ze eerst gekookt worden kan je ze ook in vierkantjes of grove blokjes snijden (dit doen voor je ze kookt), en dan bakken. Op deze manier nemen ze minder ruimte in, in de pan.

Het lekkerste is het om de aardappels met schil te bakken maar dat is alleen aan te raden als ze nog niet oud en uitgelopen zijn. De uitlopers bevatten namelijk een giftige stof (solanine) die je beter niet teveel binnen kan krijgen. Dit is ook het geval als de aardappels groenig kleuren onder de schil, je kan ze dan beter wat dikker schillen.
Aardappelschillen worden ook wel los als een soort chips gefrituurd.

Zeer belangrijk bij het bakken is geduld, een grote pan met een dikke bodem en hete olie.

Het beste is het om elk schijfje of blokje op de bodem te leggen en ze stuk voor stuk om te draaien, dit gaat vanzelf als er een korstje op komt. Het vuur in het begin goed hoog houden om een lekker korstje te krijgen, daarna lager om de aardappels goed gaar te krijgen. Blijven omdraaien. Prik met een vork in één van de dikkere stukken om de gaarheid te testen.
Als de aardappels, vrijwel, gaar zijn kan je er eventueel andere (snelgarende) groenten zoals ui, spinazie, paprika, knoflook, kruiden (zout!) en wat je nog meer wilt, toevoegen om even mee te bakken. Zet het vuur dan hoog en blijf erbij om regelmatig alles om te scheppen.

Het lijkt moeilijk maar op deze manier moet het eigenlijk altijd lukken, zelfs in een pan zonder anti-aanbaklaag.

The End of the Line

categorieën: films,

The End of the Line is een film naar het boek van Charles Clover: Leeg, over de impact van overbevissing op het leven op aarde. Niet alleen de dieren in de zeeën en oceanen lijden onder overbevissing, ook de bevolking in kustgebieden overal.

De première van deze film was op het Sundance Film Festival in the World Cinema Documentary Competition in januari 2009. In Nederland was hij onder andere te zien op Wereld Oceanen Dag, op 8 juni 2009.

'The End of the Line' is een documentaire waarin ingegaan wordt op de vangst van tonijn om aan de wereldwijde vraag te voldoen. De blauwvintonijn staat hierdoor op het punt uit te sterven, en dit leidt weer tot een overpopulatie van kwallen.

In de film wordt de schrijver en onderzoeksjournalist Charles Clover twee jaar gevolgd als hij politici en anderen confronteert met zijn gegevens. Een van zijn bondgenoten is de voormalige tonijnkweker Roberto Mielgo.
Er werd overal op de wereld gefilmd, van de Straat van Gibraltar tot aan de kusten van Senegal en Alaska, en op de vismarkt in Tokio.

Wetenschappers beweren dat, als de visserij zo door gaat, het einde van het meeste voedsel uit zee in 2048 bereikt zal zijn. De oceanen raken leeg.
De film legt de verantwoordelijkheid hiervoor bij consumenten die uit onwetendheid met uitsterven bedreigde vis kopen, bij politici die adviezen en waarschuwingen negeren, vissers die meer vangen dan ze mogen en de wereldwijde visindustrie die traag tot niet reageert op deze aankomende rampen.
'The End of the Line' geeft simpele oplossingen, maar politieke wil en acties zullen nodig zijn om het probleem van de leegrakende zee op te lossen.

Het aantal visboten zal drastisch omlaag moeten, grote delen van de oceanen en zeeën moeten beschermde gebieden worden, en consumenten moeten voorgelicht worden.