Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: italiaanse aardappelschotel

Aardappel

Ingrediënten

olie
ui
aardappels (in blokjes)
boontjes (breek- of sperzie-boontjes)
knoflook
courgette
lavas of selderie (vers)
bonekruid (liefst vers)
Italiaanse of Provencaalse kruidenmix
zwarte-olijventapenade
zout (naar behoefte)
peper (naar behoefte)
water

Bereiding

In een bakpan de olie verwarmen, meteen al de ui in ringen erbij doen en een paar minuten op een laag vuurtje bakken tot de ui glazig wordt.

De aardappels en de overige groenten, ongekookt en in handzame blokjes of schijfjes gesneden, toevoegen. Even, hooguit een paar minuten, bakken op een wat hoger vuur. Blijven roeren en zorgen dat het niet aanbakt.

De knoflook, de kruiden en de tapenade toevoegen.
Een bodempje water erbij. Aan de kook brengen met deksel erop.

Regelmatig kijken of het niet droogkookt, desnoods extra water toevoegen.

Het is klaar als de aardappels gaar zijn.

Serveersuggestie

Lekker met een yofuknoflooksaus.

The Hundred Year Lie

categorieën: boeken

hundredyearlie

The Hundred Year Lie, How Food & Medicine Are Destroying Your Health
Randall Fitzgerald, 2006
ISBN 10 0452288398
ISBN 13 9780452288393

Recensie door Joop Boer, 2009

De auteur beschrijft hoe kunstmatige chemische stoffen hun intrede doen in de 20e eeuw, en geleidelijk op alle terreinen van onze maatschappij en ons dagelijks leven doordringen. In de geneeskunde, landbouw (bestrijdingsmiddelen & kunstmest), onze voeding, plastics en andere kunststoffen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, enz.
In totaal loopt het aantal kunstmatige stoffen in ons milieu al in de honderdduizenden, en worden ze overal aangetroffen, in onze lichamen, op de Noordpool, in de oceanen, in de lucht en bodem.

Meer dan 80% ervan is niet onderzocht op hun eventuele giftigheid. Evenmin is bekend of en hoe deze chemicaliën elkaars werking versterken (synenergie). Gemiddeld hebben mensen nu honderden chemicaliën in hun lichaam.

Fitzgerald legt een verband tussen de toenemende aanwezigheid van deze kunstmatige stoffen en de toename van welvaartsziekten. Hij ontmaskert een groot aantal mythes die de chemische industrie, de geneesmiddelenindustrie en andere belanghebbenden gecreërd hebben. Zoals:
- de overheid en de artsen weten wat goed voor ons is;
- de giftigheid van een stof ligt in de dosis;
- geneesmiddelen hebben ons leven verlengd en kunnen depressies en pijn behandelen;
- inentingen zijn altijd goed;
- plastics zijn onschadelijk;
- dierproeven voorspellen de werking van medicijnen.

Hij doet dat aan de hand van talloze onderzoeksgegevens en voorbeelden. Hij toont aan dat ons immuunsysteem verzwakt, ondermijnd en uitgeschakeld wordt door al die duizenden chemicaliën, zogenaamde geneesmiddelen en voedseladditieven.
Door een puur natuurlijke voeding, natuurgeneesmiddelen en een gezonde levenswijze kan ons lichaam de meeste ziekten zelf de baas. Hij benadrukt de waarde van traditionele geneeswijzen, uit o.a. het oude Egypte, Mesopotamië, China en India en van natuurvolken, en de genezende kracht van ons eigen lichaam.
Door het invullen van een uitgebreide vragenlijst kun je er zelf achterkomen hoeveel gif je in je lijf hebt (je body burden). En hij geeft aan hoe je jezelf kunt ontgiften.

De (honderdjarige) leugen uit de titel is dat al die duizenden chemicaliën (kunstmatige geneesmiddelen, voedseladditieven, cosmetica, etc.) goed of onschadelijk zijn. Dit wordt al sinds pakweg 1900 verteld, vandaar de 100 jaar.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil weten hoeveel gif we binnen krijgen en die zich zorgen maakt over de gezondheid van mens, maatschappij, dier en natuur.