Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

The Hundred Year Lie

categorieën: boeken

hundredyearlie

The Hundred Year Lie, How Food & Medicine Are Destroying Your Health
Randall Fitzgerald, 2006
ISBN 10 0452288398
ISBN 13 9780452288393

Recensie door Joop Boer, 2009

De auteur beschrijft hoe kunstmatige chemische stoffen hun intrede doen in de 20e eeuw, en geleidelijk op alle terreinen van onze maatschappij en ons dagelijks leven doordringen. In de geneeskunde, landbouw (bestrijdingsmiddelen & kunstmest), onze voeding, plastics en andere kunststoffen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, enz.
In totaal loopt het aantal kunstmatige stoffen in ons milieu al in de honderdduizenden, en worden ze overal aangetroffen, in onze lichamen, op de Noordpool, in de oceanen, in de lucht en bodem.

Meer dan 80% ervan is niet onderzocht op hun eventuele giftigheid. Evenmin is bekend of en hoe deze chemicaliën elkaars werking versterken (synenergie). Gemiddeld hebben mensen nu honderden chemicaliën in hun lichaam.

Fitzgerald legt een verband tussen de toenemende aanwezigheid van deze kunstmatige stoffen en de toename van welvaartsziekten. Hij ontmaskert een groot aantal mythes die de chemische industrie, de geneesmiddelenindustrie en andere belanghebbenden gecreërd hebben. Zoals:
- de overheid en de artsen weten wat goed voor ons is;
- de giftigheid van een stof ligt in de dosis;
- geneesmiddelen hebben ons leven verlengd en kunnen depressies en pijn behandelen;
- inentingen zijn altijd goed;
- plastics zijn onschadelijk;
- dierproeven voorspellen de werking van medicijnen.

Hij doet dat aan de hand van talloze onderzoeksgegevens en voorbeelden. Hij toont aan dat ons immuunsysteem verzwakt, ondermijnd en uitgeschakeld wordt door al die duizenden chemicaliën, zogenaamde geneesmiddelen en voedseladditieven.
Door een puur natuurlijke voeding, natuurgeneesmiddelen en een gezonde levenswijze kan ons lichaam de meeste ziekten zelf de baas. Hij benadrukt de waarde van traditionele geneeswijzen, uit o.a. het oude Egypte, Mesopotamië, China en India en van natuurvolken, en de genezende kracht van ons eigen lichaam.
Door het invullen van een uitgebreide vragenlijst kun je er zelf achterkomen hoeveel gif je in je lijf hebt (je body burden). En hij geeft aan hoe je jezelf kunt ontgiften.

De (honderdjarige) leugen uit de titel is dat al die duizenden chemicaliën (kunstmatige geneesmiddelen, voedseladditieven, cosmetica, etc.) goed of onschadelijk zijn. Dit wordt al sinds pakweg 1900 verteld, vandaar de 100 jaar.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil weten hoeveel gif we binnen krijgen en die zich zorgen maakt over de gezondheid van mens, maatschappij, dier en natuur.