Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

The Hundred Year Lie

categorieën: boeken

hundredyearlie

The Hundred Year Lie, How Food & Medicine Are Destroying Your Health
Randall Fitzgerald, 2006
ISBN 10 0452288398
ISBN 13 9780452288393

Recensie door Joop Boer, 2009

De auteur beschrijft hoe kunstmatige chemische stoffen hun intrede doen in de 20e eeuw, en geleidelijk op alle terreinen van onze maatschappij en ons dagelijks leven doordringen. In de geneeskunde, landbouw (bestrijdingsmiddelen & kunstmest), onze voeding, plastics en andere kunststoffen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, enz.
In totaal loopt het aantal kunstmatige stoffen in ons milieu al in de honderdduizenden, en worden ze overal aangetroffen, in onze lichamen, op de Noordpool, in de oceanen, in de lucht en bodem.

Meer dan 80% ervan is niet onderzocht op hun eventuele giftigheid. Evenmin is bekend of en hoe deze chemicaliën elkaars werking versterken (synenergie). Gemiddeld hebben mensen nu honderden chemicaliën in hun lichaam.

Fitzgerald legt een verband tussen de toenemende aanwezigheid van deze kunstmatige stoffen en de toename van welvaartsziekten. Hij ontmaskert een groot aantal mythes die de chemische industrie, de geneesmiddelenindustrie en andere belanghebbenden gecreërd hebben. Zoals:
- de overheid en de artsen weten wat goed voor ons is;
- de giftigheid van een stof ligt in de dosis;
- geneesmiddelen hebben ons leven verlengd en kunnen depressies en pijn behandelen;
- inentingen zijn altijd goed;
- plastics zijn onschadelijk;
- dierproeven voorspellen de werking van medicijnen.

Hij doet dat aan de hand van talloze onderzoeksgegevens en voorbeelden. Hij toont aan dat ons immuunsysteem verzwakt, ondermijnd en uitgeschakeld wordt door al die duizenden chemicaliën, zogenaamde geneesmiddelen en voedseladditieven.
Door een puur natuurlijke voeding, natuurgeneesmiddelen en een gezonde levenswijze kan ons lichaam de meeste ziekten zelf de baas. Hij benadrukt de waarde van traditionele geneeswijzen, uit o.a. het oude Egypte, Mesopotamië, China en India en van natuurvolken, en de genezende kracht van ons eigen lichaam.
Door het invullen van een uitgebreide vragenlijst kun je er zelf achterkomen hoeveel gif je in je lijf hebt (je body burden). En hij geeft aan hoe je jezelf kunt ontgiften.

De (honderdjarige) leugen uit de titel is dat al die duizenden chemicaliën (kunstmatige geneesmiddelen, voedseladditieven, cosmetica, etc.) goed of onschadelijk zijn. Dit wordt al sinds pakweg 1900 verteld, vandaar de 100 jaar.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil weten hoeveel gif we binnen krijgen en die zich zorgen maakt over de gezondheid van mens, maatschappij, dier en natuur.