Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

The Lie of the Land

categorieën: Bio industrie, films, Landbouw algemeen

The Lie of the Land (Leugens van het platteland) is een documentaire van Molly Dineen.

Op zoek naar de achtergronden van de vossenjacht in Engeland stuitte zij op veel grotere schandalen. Zoals de 'flesh run' (vleesronde) en misstanden in de bio-industrie.

De honden voor de jacht mogen geen vossen meer vangen, maar ze moeten wel eten. Hiervoor worden dieren bij boerderijen opgehaald die om de een of andere reden daar weg moeten. Het schokkendste is dat het niet alleen dode of zieke dieren zijn, maar ook dieren die economisch zogenaamd nutteloos zijn. Omdat het mannetjes zijn bijvoorbeeld, die niet het vooruitzicht bieden op een goede vleesproductie .

De boeren die aan deze 'flesh run' meewerken doen dat met tegenzin. Ze zouden liever goed voedsel produceren, maar worden hiertoe gedwongen door de overheid (vanwege subsidies), supermarkten en consumenten (omdat niemand bereid is een fatsoenlijke prijs te betalen).
De dieren op een officiële manier laten verwijderen kost ze te veel geld.

De film bevat schokkende beelden.