Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

The Lie of the Land

categorieën: Bio industrie, films, Landbouw algemeen

The Lie of the Land (Leugens van het platteland) is een documentaire van Molly Dineen.

Op zoek naar de achtergronden van de vossenjacht in Engeland stuitte zij op veel grotere schandalen. Zoals de 'flesh run' (vleesronde) en misstanden in de bio-industrie.

De honden voor de jacht mogen geen vossen meer vangen, maar ze moeten wel eten. Hiervoor worden dieren bij boerderijen opgehaald die om de een of andere reden daar weg moeten. Het schokkendste is dat het niet alleen dode of zieke dieren zijn, maar ook dieren die economisch zogenaamd nutteloos zijn. Omdat het mannetjes zijn bijvoorbeeld, die niet het vooruitzicht bieden op een goede vleesproductie .

De boeren die aan deze 'flesh run' meewerken doen dat met tegenzin. Ze zouden liever goed voedsel produceren, maar worden hiertoe gedwongen door de overheid (vanwege subsidies), supermarkten en consumenten (omdat niemand bereid is een fatsoenlijke prijs te betalen).
De dieren op een officiële manier laten verwijderen kost ze te veel geld.

De film bevat schokkende beelden.