Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

The Man who Stopped the Desert - How One Man Safed the Soil

categorieën: Alternatieve landbouw, films, natuur en milieu, Permacultuur, personen

By Sami Grover, USA

From Wangaari Maathai's Billion Tree campaign to lush permaculture landscapes in Jordan, we've seen how individuals and communities can reverse desertification and bring life back to arid soils. Now a new dramatized documentary brings us the story of Yacouba Sawadogo, an illiterate African farmer whose pioneering techniques have, according to one expert, done more for soil conservation in the Sahel region of Africa than all of the national and international soil experts combined. It's amazing stuff.

Using, and then enhancing, traditional "zai" techniques for restoring degraded land, which involve planting seeds directly into pits that have been enhanced with small handfuls of composted dung, Yacouba Sawadogo has spent over a quarter century experimenting with his soils, and then teaching his fellow farmers, resulting in the successful rehabilitation of farmland, the regrowth of forests, and attention from international media and non-profit organizations who wanted to learn more about Sawadogo's techniques.

Now a new documentary, that includes a dramatization of Sawadogo's life, and the struggles he has faced in gaining acceptance for his approach, is set to bring his story to a broader audience. The movie traces Sawadogo's story from his early education, through his days researching and developing his farming techniques, to his recent journey to the USA to participate in an Oxfam panel on greening the Sahel.