Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rostipannenkoekjes van aardappel en pompoen

Aardappel

Ingrediënten

200 gram aardappel
200 gram oranje pompoen
het witte deel van een grote prei, in ringetjes gesneden
zout en peper
olie

Bereiding

De aardappels schillen en raspen. De pompoen borstelen of als die oud is schillen, en op dezelfde manier raspen.

Meng alle ingrediënten in een ruime schaal goed door elkaar.

Op een laag vuur de olie verwarmen in een grote koekepan met dikke bodem.

Maak kleine pannenkoekjes van het groentemengsel en leg er zoveel van in de pan dat je er nog bij kunt om ze te draaien. Wacht ongeveer 10 minuten met draaien. Laat het vuur de hele tijd zo laag mogelijk staan.

Na 10 minuten de pannenkoekjes draaien en de andere kant op dezelfde manier bakken.

Opmerking

Het aan elkaar plakken van de ingrediënten hangt af van de soort aardappel en pompoen. Als er geen kleine pannenkoekjes gemaakt kunnen worden kan de massa in z'n geheel gebakken worden. Als een dikke plak. Omdraaien kan ook een probleem zijn. Als het niet lukt: de groenten af en toe omscheppen en langzaam laten garen. De smaak wordt er niet minder om.

Serveersuggestie

De pannenkoekjes kunnen als hoofdgerecht gegeten worden of als bijgerecht.
Serveer ze bv. met knoflooksaus.

The Man who Stopped the Desert - How One Man Safed the Soil

categorieën: Alternatieve landbouw, films, natuur en milieu, Permacultuur, personen

By Sami Grover, USA

From Wangaari Maathai's Billion Tree campaign to lush permaculture landscapes in Jordan, we've seen how individuals and communities can reverse desertification and bring life back to arid soils. Now a new dramatized documentary brings us the story of Yacouba Sawadogo, an illiterate African farmer whose pioneering techniques have, according to one expert, done more for soil conservation in the Sahel region of Africa than all of the national and international soil experts combined. It's amazing stuff.

Using, and then enhancing, traditional "zai" techniques for restoring degraded land, which involve planting seeds directly into pits that have been enhanced with small handfuls of composted dung, Yacouba Sawadogo has spent over a quarter century experimenting with his soils, and then teaching his fellow farmers, resulting in the successful rehabilitation of farmland, the regrowth of forests, and attention from international media and non-profit organizations who wanted to learn more about Sawadogo's techniques.

Now a new documentary, that includes a dramatization of Sawadogo's life, and the struggles he has faced in gaining acceptance for his approach, is set to bring his story to a broader audience. The movie traces Sawadogo's story from his early education, through his days researching and developing his farming techniques, to his recent journey to the USA to participate in an Oxfam panel on greening the Sahel.