Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

The Permaculture Concept

categorieën: Alternatieve landbouw, films, filosofie, Permacultuur

The Permaculture Concept - Visionaries - Small solutions to enormously large problems is een film over Bill Mollison, de grondlegger van de permacultuur.

Mollison vertelt over een aantal problemen die hij zag in de wereld, zoals honger, droogte, ontbossing, erosie en de moderne landbouw - en bedacht een oplossing: permacultuur. Het ontwerpen van eetbare leefomgevingen, gebaseerd op de principes van een bos.

Het systeem voorziet niet alleen in voedsel, maar ook het materiaal voor het bouwen van huizen, de energievoorziening en andere producten.

Mollison: 'De bedoeling van moderne landbouw is niet het produceren van voedsel, maar het produceren van geld.'