Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

The Permaculture Concept

categorieën: Alternatieve landbouw, films, filosofie, Permacultuur

The Permaculture Concept - Visionaries - Small solutions to enormously large problems is een film over Bill Mollison, de grondlegger van de permacultuur.

Mollison vertelt over een aantal problemen die hij zag in de wereld, zoals honger, droogte, ontbossing, erosie en de moderne landbouw - en bedacht een oplossing: permacultuur. Het ontwerpen van eetbare leefomgevingen, gebaseerd op de principes van een bos.

Het systeem voorziet niet alleen in voedsel, maar ook het materiaal voor het bouwen van huizen, de energievoorziening en andere producten.

Mollison: 'De bedoeling van moderne landbouw is niet het produceren van voedsel, maar het produceren van geld.'