Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met Oost-Indische kers

Verse doperwtjes in peul

De Oost-Indische kers kan uitbundig groeien en bloeien in de zomer. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren zijn eetbaar. Dit recept is bij uitstek geschikt voor mensen met een (moes)-tuin.
Bij gebrek aan tuin of balkon kan in plaats van O-I kers ook spinazie of een andere bladgroente gebruikt worden.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
100 gram pasta

400 gram doperwten in de peul

olie
1 ui
1 grote of 2 kleine bieten
knoflook
4 grote handen vol blad van de Oost-Indische kers, zo jong en ongeschonden mogelijk
eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
chilipoeder

Bereiding

Dop de doperwten.

Kook de pasta en stoom de doperwten in een stoommandje of een vergiet in dezelfde pan. Als de pasta gaar is zijn de erwten dat waarschijnlijk ook.

Ondertussen in een bakpan de olie langzaam verwarmen met hierin de in ringen gesneden ui en de in kleine stukjes gesneden biet(en). Als de biet op deze manier langzaam gaar wordt, zal hij heerlijk zoet en zacht smaken.
De uitgeperste knoflook toevoegen.

Na ongeveer 10 à 15 minuten de gare pasta, de doperwten, de kruiden en de tomatenpuree toevoegen.
Het vuur hoger zetten en blijven roeren.
De afgespoelde bladeren van O-I kers erdoor roeren en nog ongeveer 2 minuten alles door elkaar scheppen.

Serveersuggestie

Voor wat meer hartigheid kan er gistpoeder door gedaan worden en/of een vleesvervanger meegebakken worden.

The Real Dirt on Farmer John

categorieën: Alternatieve landbouw, films

The Real Dirt on Farmer John is het bewogen levensverhaal van een excentrieke boer in het midwesten van de VS. Aan de hand van interviews en oude familiefilmpjes schetst regisseur Taggart Siegel een portret van een man die zijn kunstenaarschap en liefde voor het land weet te verenigen met de erfenis van zijn familie.

Als zijn vader in de jaren zestig overlijdt, neemt de jonge John Peterson het familiebedrijf over. Hij tovert de traditionele boerderij om tot een toevluchtsoord voor hippies en kunstenaars, maar stort daarmee het bedrijf bijna in een faillissement. Noodgedwongen verkoopt hij bijna al het land, waar zijn vader z’n hele leven hard voor heeft gewerkt.
Door zijn extravagante persoonlijkheid is hij het middelpunt van roddel en achterklap in de boerengemeenschap, en zijn carrière als boer lijkt teneinde. Het tij keert als hij een nieuwe start maakt als biologisch landbouwer, en een aantal families uit Chicago aandeelhouder van zijn bedrijf wordt.

Met veel oud filmmateriaal laat de film de geschiedenis van een van de eerste biologische bedrijven zien, met al zijn ups en downs. Deze boer-kunstenaar ontwikkelde een bedrijfsvoering waarbij de klant zelf de mate van betrokkenheid kan bepalen. Het zogenaamde Community Supported Agriculture of pergola systeem.
De kijker ervaart hoe de hoofdrolspeler zijn passie blijft volgen.