Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

The Real Dirt on Farmer John

categorieën: Alternatieve landbouw, films

The Real Dirt on Farmer John is het bewogen levensverhaal van een excentrieke boer in het midwesten van de VS. Aan de hand van interviews en oude familiefilmpjes schetst regisseur Taggart Siegel een portret van een man die zijn kunstenaarschap en liefde voor het land weet te verenigen met de erfenis van zijn familie.

Als zijn vader in de jaren zestig overlijdt, neemt de jonge John Peterson het familiebedrijf over. Hij tovert de traditionele boerderij om tot een toevluchtsoord voor hippies en kunstenaars, maar stort daarmee het bedrijf bijna in een faillissement. Noodgedwongen verkoopt hij bijna al het land, waar zijn vader z’n hele leven hard voor heeft gewerkt.
Door zijn extravagante persoonlijkheid is hij het middelpunt van roddel en achterklap in de boerengemeenschap, en zijn carrière als boer lijkt teneinde. Het tij keert als hij een nieuwe start maakt als biologisch landbouwer, en een aantal families uit Chicago aandeelhouder van zijn bedrijf wordt.

Met veel oud filmmateriaal laat de film de geschiedenis van een van de eerste biologische bedrijven zien, met al zijn ups en downs. Deze boer-kunstenaar ontwikkelde een bedrijfsvoering waarbij de klant zelf de mate van betrokkenheid kan bepalen. Het zogenaamde Community Supported Agriculture of pergola systeem.
De kijker ervaart hoe de hoofdrolspeler zijn passie blijft volgen.