Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: marokkaanse aardappelschotel

Aardappel

(Geïnspireerd op Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten.)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels
gepelde tomaten uit blik (uit blik omdat verse tomaten soms een wat zure smaak kunnen geven bij het bakken)
paprikapoeder
kurkuma (veel)
zout
chilipoeder
koriander (vers of poeder)
water

Bereiding

In een bak- of braadpan met dikke bodem de olie langzaam verhitten. De ui, in ringen gesneden, meteen toevoegen en een paar minuten onder af en toe roeren glazig laten worden.
De aardappels in blokjes van ongeveer een vierkante cm of iets groter snijden.

Alle ingrediënten toevoegen. Behalve als je verse koriander gebruikt, die moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden.
Aan de kook laten komen en dan het gas laag zetten, het mag zachtjes blijven koken.
Af en toe kijken of het niet droogkookt, in dat geval water toevoegen.

Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, dit is na ongeveer een half uur of iets minder. In een aardappel prikken om te kijken of het zover is.

The Real Dirt on Farmer John

categorieën: Alternatieve landbouw, films

The Real Dirt on Farmer John is het bewogen levensverhaal van een excentrieke boer in het midwesten van de VS. Aan de hand van interviews en oude familiefilmpjes schetst regisseur Taggart Siegel een portret van een man die zijn kunstenaarschap en liefde voor het land weet te verenigen met de erfenis van zijn familie.

Als zijn vader in de jaren zestig overlijdt, neemt de jonge John Peterson het familiebedrijf over. Hij tovert de traditionele boerderij om tot een toevluchtsoord voor hippies en kunstenaars, maar stort daarmee het bedrijf bijna in een faillissement. Noodgedwongen verkoopt hij bijna al het land, waar zijn vader z’n hele leven hard voor heeft gewerkt.
Door zijn extravagante persoonlijkheid is hij het middelpunt van roddel en achterklap in de boerengemeenschap, en zijn carrière als boer lijkt teneinde. Het tij keert als hij een nieuwe start maakt als biologisch landbouwer, en een aantal families uit Chicago aandeelhouder van zijn bedrijf wordt.

Met veel oud filmmateriaal laat de film de geschiedenis van een van de eerste biologische bedrijven zien, met al zijn ups en downs. Deze boer-kunstenaar ontwikkelde een bedrijfsvoering waarbij de klant zelf de mate van betrokkenheid kan bepalen. Het zogenaamde Community Supported Agriculture of pergola systeem.
De kijker ervaart hoe de hoofdrolspeler zijn passie blijft volgen.