Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: courgette-amaranth soep

Amaranthvlokken

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- bouillonblokje
- grote courgette
- 2 eetlepels amaranthvlokken

Bereiding

Rasp de courgette, eventueel na verwijdering van de zaden bij een erg groot exemplaar, op een grove rasp.

Breng het water met de bouillon aan de kook, voeg hieraan de courgette en de amarantvlokken toe. Laat dit ongeveer 10 minuten koken.

Naar smaak kunnen er nog andere kruiden aan toegevoegd worden.

Tofi en foti

categorieën: Afvallen algemeen, Over gewicht

Mensen die er slank uitzien, maar veel verborgen vet hebben, worden wel tofi's (Thin on Outside, Fat on Inside) genoemd. Dit verschijnsel komt veel voor bij mensen, vooral vrouwen, die regelmatig crashdiëten volgen maar daarnaast weinig bewegen.
Als het dieet voorbij is en ze weer normaal gaan eten, komen ze weer aan (jojoën). Het vet dat dan ontstaat, zit voornamelijk inwendig opgehoopt in de buikholte en in de organen.
10 tot 20% van de mensen is waarschijnlijk een tofi.

Het omgekeerde komt ook voor: foti's. Een foti (Fat on Outside, Thin on Inside) is iemand die erg dik is, maar geen of weinig inwendig vet heeft. Bijvoorbeeld sumoworstelaars.

De begrippen tofi en foti zijn geïntroduceerd door de biochemicus en hoogleraar moluculaire beeldvorming Jimmy Bell.

Gezondheid

Vet rond en in de organen is veel ongezonder dan vet onder de huid. Tofi's, die er slank uitzien, kunnen dus een veel groter risico lopen op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabets type 2 dan foti's. Ze lijden in feite aan overgewicht, maar omdat dat alleen aan te tonen is door een MRI-scanen, en niet op een andere manier, weten zij dit meestal niet. BMi en taillematen zeggen dus eigenlijk weinig over iemands gezondheid.