Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Tomaat

green_zebra2

Lid van de nachtschade-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit Peru, Chili en Ecuador.

Er bestaan duizenden soorten tomaten, niet alleen rode maar ook paarse, witte, zwarte, gele en groene. Ze kunnen gestreept zijn. Ook zijn ze lang niet allemaal rond, sommige zijn meer langwerpig, peervormig, of hoekig. Ze kunnen geplooid zijn of rimpels en bulten hebben. In grootte varieren ze van zo klein als een erwt tot zo groot als een kinderhoofdje.
Enkele varianten zijn kerstomaatjes (cherrytomaatjes), vleestomaten, gewone ronde en trostomaten.

Hoewel tomaten onder de groenten vallen zijn het eigenlijk vruchten. Ze bevatten zaad.

Het is een van de meest geteelde groenten, veel gekweekt in kassen.

Gezondheid

Tomaten bevatten onder andere lycopeen, een antioxidant met een kankerwerende eigenschap. Lycopeen wordt het beste opgenomen in gekookte toestand. Daarnaast bevatten tomaten een beetje ijzer, bètacaroteen, kalium, vitamine C en E.

Sommige mensen zijn allergisch of (over)-gevoelig voor deze groente. Dit kan zich uiten in terugkerende mondzweren en eczeem.