Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Knollenpot

Pastinaak

Een recept uit de folder 'Vergeten Groenten' van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

Ingrediënten, voor 4 personen

- 3 flinke pastinaken (ongeveer een kilo), in stukken
- 4 wortelpeterselies, in repen
- een handvol schorseneren, schoongemaakt en in stukken
- 4 flinke aardperen, in stukken
- 1 kleine pompoen, in stukken
- gemalen komijn
- korianderzaad
- venkelzaad
- zout en peper

Bereiding

Breng water aan de kook en laat hierin de in stukken gesneden knollen 5 tot 7 minuten meekoken.
Verwarm de oven voor op 250 graden C. Leg alle gesneden groenten in een ingevette ovenschaal en schep de kruiden door de groenten.

30 minuten bakken in de oven, halverwege een keer omscheppen.

Tomaat

green_zebra2

Lid van de nachtschade-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit Peru, Chili en Ecuador.

Er bestaan duizenden soorten tomaten, niet alleen rode maar ook paarse, witte, zwarte, gele en groene. Ze kunnen gestreept zijn. Ook zijn ze lang niet allemaal rond, sommige zijn meer langwerpig, peervormig, of hoekig. Ze kunnen geplooid zijn of rimpels en bulten hebben. In grootte varieren ze van zo klein als een erwt tot zo groot als een kinderhoofdje.
Enkele varianten zijn kerstomaatjes (cherrytomaatjes), vleestomaten, gewone ronde en trostomaten.

Hoewel tomaten onder de groenten vallen zijn het eigenlijk vruchten. Ze bevatten zaad.

Het is een van de meest geteelde groenten, veel gekweekt in kassen.

Gezondheid

Tomaten bevatten onder andere lycopeen, een antioxidant met een kankerwerende eigenschap. Lycopeen wordt het beste opgenomen in gekookte toestand. Daarnaast bevatten tomaten een beetje ijzer, bètacaroteen, kalium, vitamine C en E.

Sommige mensen zijn allergisch of (over)-gevoelig voor deze groente. Dit kan zich uiten in terugkerende mondzweren en eczeem.