Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase bloemkool met linzenschotel

Rode linzen1

Ingrediënten voor 4 personen

- 200 g gare linzen
- 1 kleine bloemkool
- olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel cajunkruiden
- 200 gram verse spinazie
- 3 eetlepels currypasta

Bereiding

- Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze een minuut of 5, zet dan het vuur uit en laat ze in het water nagaren.
- Verwarm de olie en bak hierin de linzen met de ui, knoflook en kruiden.
- Was de spinazie en scheur in stukken.
- Voeg dan de spinazie, de afgegoten bloemkool en de currypasta toe en laat nog even goed opwarmen onder voortdurend roeren.

Tomaat

green_zebra2

Lid van de nachtschade-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit Peru, Chili en Ecuador.

Er bestaan duizenden soorten tomaten, niet alleen rode maar ook paarse, witte, zwarte, gele en groene. Ze kunnen gestreept zijn. Ook zijn ze lang niet allemaal rond, sommige zijn meer langwerpig, peervormig, of hoekig. Ze kunnen geplooid zijn of rimpels en bulten hebben. In grootte varieren ze van zo klein als een erwt tot zo groot als een kinderhoofdje.
Enkele varianten zijn kerstomaatjes (cherrytomaatjes), vleestomaten, gewone ronde en trostomaten.

Hoewel tomaten onder de groenten vallen zijn het eigenlijk vruchten. Ze bevatten zaad.

Het is een van de meest geteelde groenten, veel gekweekt in kassen.

Gezondheid

Tomaten bevatten onder andere lycopeen, een antioxidant met een kankerwerende eigenschap. Lycopeen wordt het beste opgenomen in gekookte toestand. Daarnaast bevatten tomaten een beetje ijzer, bètacaroteen, kalium, vitamine C en E.

Sommige mensen zijn allergisch of (over)-gevoelig voor deze groente. Dit kan zich uiten in terugkerende mondzweren en eczeem.