Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Tomaat

green_zebra2

Lid van de nachtschade-familie. Oorspronkelijk afkomstig uit Peru, Chili en Ecuador.

Er bestaan duizenden soorten tomaten, niet alleen rode maar ook paarse, witte, zwarte, gele en groene. Ze kunnen gestreept zijn. Ook zijn ze lang niet allemaal rond, sommige zijn meer langwerpig, peervormig, of hoekig. Ze kunnen geplooid zijn of rimpels en bulten hebben. In grootte varieren ze van zo klein als een erwt tot zo groot als een kinderhoofdje.
Enkele varianten zijn kerstomaatjes (cherrytomaatjes), vleestomaten, gewone ronde en trostomaten.

Hoewel tomaten onder de groenten vallen zijn het eigenlijk vruchten. Ze bevatten zaad.

Het is een van de meest geteelde groenten, veel gekweekt in kassen.

Gezondheid

Tomaten bevatten onder andere lycopeen, een antioxidant met een kankerwerende eigenschap. Lycopeen wordt het beste opgenomen in gekookte toestand. Daarnaast bevatten tomaten een beetje ijzer, bètacaroteen, kalium, vitamine C en E.

Sommige mensen zijn allergisch of (over)-gevoelig voor deze groente. Dit kan zich uiten in terugkerende mondzweren en eczeem.