Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Tomorrow

categorieën: Acties, Alternatieve landbouw, Biologische landbouw, films, natuur en milieu, Permacultuur

tomorrow

Tekst van moviesthatmatter:
Hoopgevende handen-uit-de-mouwen-docu over hoe gewone mensen met weinig middelen een groot verschil kunnen maken. Ondanks, of misschien wel dankzij, het verontrustende nieuws dat de mensheid hard op weg is zichzelf en de planeet te vernietigen, ontstaan er overal kleine initiatieven op het gebied van duurzaamheid, alternatieve brandstoffen en lokale voedselproductie. Franse filmster Melanie Laurent reist met een groepje vrienden de wereld over om ze in kaart te brengen.

Het uitgangspunt voor de reis van Melanie Laurent en vijf vrienden is de verontrustende wetenschappelijke publicatie van Stanford-bioloog Elizabeth Hadly en Anthony Barknovsky, paleontoloog aan de Berkeley-universiteit. Zij betoogden in het tijdschrift Nature dat de planeet zich op het randje van de afgrond bevindt: de snelheid waarmee we de natuurlijke hulpbronnen uitputten, waarmee de temperatuur stijgt en de bevolking groeit, is vele malen groter dan ons ecosysteem kan bijbenen. Hun conclusie: als we nu niet handelen, zijn we ten dode opgeschreven.

Een ernstig begin van een toch optimistische feelgood-docu. Het groepje dertigers gaat namelijk op pad om in negen landen te filmen hoe gemeenschappen het heft in eigen handen nemen om het tij te keren. Van urban farming tot alternatieve energiebronnen, van lokale valuta tot revolutionaire, moderne onderwijssystemen toont de film hoe kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben. We zien hoe de zeer uiteenlopende projecten allemaal één ding gemeen hebben: lokale groepjes mensen die een alternatief systeem bieden voor een falend, alleen op groei gericht economisch model en zo trachten de macht te verminderen van megalomane, allesverslindende multinationals.

Frankrijk 2015, 118 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Frans

Ondertiteling: Nederlands

Officiële website: http://www.demain-lefilm.com