Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterwraps

Ingrediënten

- 150 gram knolselderij
- 150 gram wortel
- 100 gram venkel
- 100 gram ijsbergsla
- 200 gram rooktofu
- 250 gram (halve beker) yofu (sojayoghurt)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- scheutje olijfolie
- beetje citroensap
- peper en zout naar smaak
- 4 wraps

Bereiding

Snij de rooktofu in dobbelsteentjes en bak ze krokant aan alle kanten. Zet opzij.

Schil de knolselderij en was de wortel en venkel. Snijd deze groenten in blokjes of reepjes. Stoom ze dan ongeveer 10 minuten boven kokend water.
Snijd of scheur de ijsbergsla in reepjes en doe deze in een apart bakje.

Ondertussen in een grote schaal de yofu, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout mengen. Hier de gestoomde groenten en de gebakken rooktofu doorroeren.

De wraps bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Aan tafel de wraps beleggen met het yofu-groentemengsel en de ijsbergsla.
Oprollen en opeten.

Trends in werkzame stoffen aangetroffen in illegale afslankmiddelen

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen

Samenvatting van het rapport Trends in werkzame stoffen aangetroffen in illegale afslankmiddelen
Een overzicht van 2002-2007 en van gezondheidsrisico’s (Trends in drug substances detected in illegal weight-loss medicines and dietary supplements) van het RIVM.

In Nederland aangetroffen illegale afslankmiddelen zijn tussen 2002 en 2007 gevaarlijker geworden. Steeds vaker betreft het vervalsingen van echte medicijnen en voedingssupplementen waaraan illegaal geneesmiddelen zijn toegevoegd. Ook blijken de na 2004 verboden afslankkruiden (efedrines) te worden vervangen door geneesmiddelen (bv. sibutramine). Onkundig gebruik kan leiden tot psychoses, hart- en vaatproblemen en zelfs tot de dood. Dit blijkt uit een trendanalyse op 256 verdachte monsters bijeengebracht door vier nationale loratoria in Nederland, waaronder het RIVM.

Internationaal heeft het gebruik van illegale afslankmiddelen veel gevallen van ernstige gezondheidsschade veroorzaakt en soms zelfs tot de dood geleid. Omdat de in Nederland aangetroffen werkzame bestanddelen overwegend dezelfde zijn als in andere landen, kunnen soortgelijke effecten ook hier optreden. Een goede registratie van deze gezondheidsklachten wordt aanbevolen om oog te krijgen voor de ernst en de omvang van het probleem.

Gezondheidsrisico’s zijn het hoogst bij vervalste voedingssupplementen. Doordat de aanwezige geneesmiddelen doelbewust niet op de etiketten staan vermeld, is de consument zich niet bewust van de risico’s. Consumenten denken voor een natuurlijk product te kiezen, maar worden onbewust blootgesteld aan gevaarlijkeneesmiddelen. Als bijwerkingen niet snel worden toegeschreven aan een vervalst voedingssupplement, kan dat adequate medische behandeling vertragen.

Gezondheidsrisico’s zijn ook hoog voor namaakmedicijnen, omdat de samenstelling en kwaliteit onbetrouwbaar zijn en ze zonder een recept van een arts worden gebruikt.