Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Trendspotting: Slow Food

categorieën: films, Gezond voedsel

Trendspotting: Slow Food is een uitzending van de VPRO.

'In the past 50 years food has lost its value. This has to change'.
Slow Food is letterlijk een reactie op Fast Food. Ruim twintig jaar geleden protesteerde de Italiaanse Carlo Petrini tegen een vestiging van een fastfoodketen in het centrum van Rome. Hij was tégen de 'macdonaldisering' van de samenleving en vóór smaakopvoeding van het publiek 'want dat is de beste verdediging tegen slechte kwaliteit, bedrog en standaardisering'. Simpel gezegd: je hebt het recht om te weten wat je eet en dat eten moet lekker zijn!

Inmiddels is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich niet alleen inzet voor bewust eten, maar ook voor bewust produceren van voedsel. Het gaat niet uitsluitend om het genieten van eten, maar het gaat vooral over het ontwikkelen van een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel. De internationale Slow Food-beweging is meer en meer een politieke en economische beweging geworden waarin de wereldwijde voedselproblematiek een vast agendapunt is op internationale bijeenkomsten.

In Turijn wordt elke twee jaar de Salone del Gusto, een culinaire beurs, door de Slow Food-beweging georganiseerd. Hier draait het om de kernwaarden van Slow Food: lekker, puur en eerlijk. Maar op de beurs gaat het om meer dan lekker eten.

Marike Jager geniet niet alleen van het heerlijke eten en drinken dat haar aangeboden wordt, maar ze ontmoet ook o.a. de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, de Chileense econoom Manfred Max-Neef die de werkelijke menselijke behoeften in kaart heeft gebracht, de Amerikaanse investeerder Woody Tasch die in navolging van Slow Food het begrip Slow Money heeft geïntroduceerd en de Indiase milieuactiviste Vandana Shiva die al jaren strijd tegen de globalisering. Presentatie: Marike Jager.