Voedselencyclopedie

inhoud

Recept:Courgette-champignonsoep

Courgettebloem

Ingrediënten

- 1 middelgrote of 2 kleine courgettes
- 1 rode ui
- kastanjechamgignons
- 1 teentje knoflook
- kurkumapoeder
- kerriepoeder
- olijfolie
- sojaroom
- evt. een bouillonblokje.
 

Bereiding

Snij de courgette in plakken en daarna in dobbelsteentje.
 
De ui en knoflook snipperen en in olijfolie zachtjes bakkenKurkuma en kerrie even meebakken.
 
De helft van de champignons erbij en even later alle courgetteblokjes. Daarna de rest van de champignons.
 
Alles even laten bakken, dan een scheut sojaroom toevoegen. Roeren en aanlengen met water tot alles enigszins gebonden is.

Trendspotting: Slow Food

categorieën: films, Gezond voedsel

Trendspotting: Slow Food is een uitzending van de VPRO.

'In the past 50 years food has lost its value. This has to change'.
Slow Food is letterlijk een reactie op Fast Food. Ruim twintig jaar geleden protesteerde de Italiaanse Carlo Petrini tegen een vestiging van een fastfoodketen in het centrum van Rome. Hij was tégen de 'macdonaldisering' van de samenleving en vóór smaakopvoeding van het publiek 'want dat is de beste verdediging tegen slechte kwaliteit, bedrog en standaardisering'. Simpel gezegd: je hebt het recht om te weten wat je eet en dat eten moet lekker zijn!

Inmiddels is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich niet alleen inzet voor bewust eten, maar ook voor bewust produceren van voedsel. Het gaat niet uitsluitend om het genieten van eten, maar het gaat vooral over het ontwikkelen van een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel. De internationale Slow Food-beweging is meer en meer een politieke en economische beweging geworden waarin de wereldwijde voedselproblematiek een vast agendapunt is op internationale bijeenkomsten.

In Turijn wordt elke twee jaar de Salone del Gusto, een culinaire beurs, door de Slow Food-beweging georganiseerd. Hier draait het om de kernwaarden van Slow Food: lekker, puur en eerlijk. Maar op de beurs gaat het om meer dan lekker eten.

Marike Jager geniet niet alleen van het heerlijke eten en drinken dat haar aangeboden wordt, maar ze ontmoet ook o.a. de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, de Chileense econoom Manfred Max-Neef die de werkelijke menselijke behoeften in kaart heeft gebracht, de Amerikaanse investeerder Woody Tasch die in navolging van Slow Food het begrip Slow Money heeft geïntroduceerd en de Indiase milieuactiviste Vandana Shiva die al jaren strijd tegen de globalisering. Presentatie: Marike Jager.