Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Trendspotting: Slow Food

categorieën: films, Gezond voedsel

Trendspotting: Slow Food is een uitzending van de VPRO.

'In the past 50 years food has lost its value. This has to change'.
Slow Food is letterlijk een reactie op Fast Food. Ruim twintig jaar geleden protesteerde de Italiaanse Carlo Petrini tegen een vestiging van een fastfoodketen in het centrum van Rome. Hij was tégen de 'macdonaldisering' van de samenleving en vóór smaakopvoeding van het publiek 'want dat is de beste verdediging tegen slechte kwaliteit, bedrog en standaardisering'. Simpel gezegd: je hebt het recht om te weten wat je eet en dat eten moet lekker zijn!

Inmiddels is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich niet alleen inzet voor bewust eten, maar ook voor bewust produceren van voedsel. Het gaat niet uitsluitend om het genieten van eten, maar het gaat vooral over het ontwikkelen van een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel. De internationale Slow Food-beweging is meer en meer een politieke en economische beweging geworden waarin de wereldwijde voedselproblematiek een vast agendapunt is op internationale bijeenkomsten.

In Turijn wordt elke twee jaar de Salone del Gusto, een culinaire beurs, door de Slow Food-beweging georganiseerd. Hier draait het om de kernwaarden van Slow Food: lekker, puur en eerlijk. Maar op de beurs gaat het om meer dan lekker eten.

Marike Jager geniet niet alleen van het heerlijke eten en drinken dat haar aangeboden wordt, maar ze ontmoet ook o.a. de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, de Chileense econoom Manfred Max-Neef die de werkelijke menselijke behoeften in kaart heeft gebracht, de Amerikaanse investeerder Woody Tasch die in navolging van Slow Food het begrip Slow Money heeft geïntroduceerd en de Indiase milieuactiviste Vandana Shiva die al jaren strijd tegen de globalisering. Presentatie: Marike Jager.