Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: havermoutpap

Rozijnen

Een lekkere warme hap.

Ingrediënten

klein beetje water
(moes)-appel
rozijnen
havermout
amandelen en/of hazelnoten, gemalen
kaneel
soja-, rijst- of notenmelk
iets om te zoeten bv. diksap, jam, agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding

Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur. Gas op laagste stand.
Doe hierin de rozijnen en appel in stukjes. Laat dit een tijdje pruttelen tot het moezig wordt. Pas op dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog wat water toe.
De gemalen nootjes erdoor roeren. Net als de havermout. Niet te veel, want het wordt altijd meer en steviger dan je van tevoren inschat.

De melk erbij doen, zorg dat alles ruim onder staat, het dikt behoorlijk in. Hou je van betonpap dan kan je minder melk erbij doen maar vind je een vloeibare pap lekkerder, zorg dan voor voldoende vocht.

Kaneel en zoetmiddel erbij, alles goed doorroeren en op een, nog steeds, heel laag vuur al roerend aan de kook laten komen. Eventjes door laten koken en dan in een kommetje of een diep bord serveren. Nu kan er naar smaak nog meer kaneel en/of zoetmiddel toegevoegd worden.

Een stevig ontbijt dat je, dankzij de haver, verwarmt en lang een verzadigd gevoel geeft.

Twee keer per week vis

categorieën: Gezondheid algemeen, natuur en milieu, , wereldvoedselverdeling

Het advies om twee keer per week (vette) vis te eten vanwege de gezondheid berust op het gegeven dat vette vis veel omega 3 vetzuren bevat. Deze stof zou helpen tegen allerlei aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten.

Bezwaren

Er zijn een paar bezwaren tegen dit advies in te brengen:
- het is niet bewezen dat dit waar is;
- vis bevat zoveel giftige stoffen dat de eventuele gezondheidsvoordelen niet opwegen tegen deze nadelen;
- er is helemaal niet genoeg vis om iedereen deze hoeveelheid te laten eten;
- visconsumptie in deze hoeveelheden is in het Westen alleen mogelijk door import uit ontwikkelingslanden, dit betekent dat de mensen daar beroofd worden van een belangrijke eiwitbron.

Bronnen:

- Dos Winkel
- Canadian Medical Association Journal: Are dietary recommendations for the use of fish oils sustainable?
- Leeg - Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert
- Wat is er mis met vis?