Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Unpackaged

categorieën: Koken en eten

unpackaged

In Londen bestaat al sinds 2007 een winkel waar alles onverpakt verkocht wordt: Unpackaged.

Hier verkopen ze groente en fruit, droogwaren als granen, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, oliën en azijnen, thee, koffie, kruiden en specerijen, superfoods, koekjes, gebak, zuivel en schoonmaakmiddelen. Alles onverpakt! en voor het overgrote deel biologisch en fair trade.

De bedoeling is dat je je eigen verpakking meeneemt waarna je dit vult. Dit kan een plastic of papieren zak zijn, maar je kunt ook gewoon meteen je eigen glazen pot, fles of koektrommel gebruiken.

Adres

42 Amwell Street
London
EC1R 1XT