Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vet lekkere pasta met snijbiet

Snijbiet akker

Ik at dit geweldige smeuïge gerecht bij Alexandra van leefbarewereld.nl.

In dit recept gebruikt zij snijbiet uit eigen tuin, een geweldige plant die maandenlang blad geeft, maar bij gebrek daaraan kan ook een andere (blad)-groente gebruikt worden. Bijvoorbeeld spinazie, zevenblad, zuring voor de liefhebbers, veldsla, andijvie of wat maar voorhanden is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 400 gram penne
- heel veel snijbiet, ongekookt een grote pan vol
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1/2 pakje sojacuisine (=sojaroom)
- sojamelk
- 60 gram margarine
- 3 eetlepels bloem
- olie
- verse nootmuskaat
- tijm
- paprikapoeder
- kerrie
- peper en zout

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en roerbak hier de uien in op een matig vuur, met de tijm, knoflook, zout, peper en paprikapoeder.

Strooi de bloem erbij en roer dit erdoor, de bloem mag niet bruin worden. Blijven roeren.
Sojamelk toevoegen en roeren tot een glad papje ontstaat. Het moet een dikke saus worden.

Was de snijbiet en haal de nerven eruit. Snijd of scheur de bladeren in kleine stukken.
Was en snijd de prei in halve ringetjes.

Verhit olie in wok en smoor hier de prei in met een beetje kerrie. Voeg de snijbiet toe en schep deze op een hoog vuur regelmatig om.
Vuur laag zetten en deksel erop.

Kook de pasta 7 minuten.

De saus in de pan bij de prei gieten. Goed doorroeren met de room en nootmuskaat.

In een schaal de pasta en de rest mengen. Meteen opdienen.

Varkens in Nood

categorieën: Acties, Bio industrie, organisaties, Vlees en veeteelt

Stichting Varkens in Nood komt op voor de varkens. Met beschaafde, actuele en spraakmakende campagnes proberen ze consumenten en supermarkten ervan te overtuigen dat varkens een beter leven verdienen. Om de intensieve veehouderij een halt toe te roepen, moet de publieke opinie ten gunste van de dieren veranderen.

Oprichting

Varkens in Nood is in 1997, ten tijde van de varkenspest, opgericht door schrijver J.J. Voskuil. Nederland was, net als Voskuil, geschokt door de televisiebeelden en krantenfoto’s van de miljoenen varkens die in grijpers werden afgevoerd. Voskuil besloot zijn bekendheid als schrijver in te zetten voor de dieren die hij een warm hart toedraagt. Met zijn echtgenote Lousje deed hij een oproep aan mensen om in de landelijke dagbladen gezamenlijk grote advertenties tegen de bio-industrie te plaatsen. Hieraan werd massaal gehoor gegeven. Wat bedoeld was als een eenmalige actie, werd het begin van de 'Stichting Varkens in Nood'.

Nieuw soort dierenbescherming

Varkens in Nood vertegenwoordigt een nieuw soort dierenbescherming, een beweging zonder activisten, maar gesteund door talloze schrijvers en andere bekende Nederlanders, zoals Koos van Zomeren, Youp van ’t Hek, Jan Terlouw, Yvonne Kroonenberg en Karen van Holst Pellekaan.

Sinds de oprichting van Varkens in Nood in 1997 is er veel veranderd, althans, de publieke opinie is heel erg veranderd ten gunste van de productiedieren, maar de politiek bleef dadenloos. Dat was een grote teleurstelling voor Voskuil: 'We hadden echt gedacht dat als we een meerderheid van de Nederlanders achter ons zouden krijgen, de politiek om zou gaan.' Maar helaas voor hem en Lousje en de varkens in nood overwon de landbouwlobby en niet de burger, en veranderde er niets in politiek Den Haag.

Comité van aanbeveling

Anouk
J.M. Coetzee
Inez van Dullemen
Kees van Kooten
Helga Ruebsamen
Wim T. Schippers
Peter van Straten
Erik Vos
Bettine Vriesekoop

Bron:

- varkensinnood.nl