Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-ui-ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
uien
zout
peper
nootmuskaat
sojamelk
margarine

Bereiding

De aardappels en de uien in plakken snijden. In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn.
Op het laast klontjes margarine erop leggen en de sojamelk er in gieten. Niet te weinig.

In een voorverwarmde oven (plusminus 200 graden) zetten en na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn en controleren of het niet droogkookt. Eventueel melk toevoegen.
Als de aardappels gaar zijn opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een spitskoolsalade.

Varkens in Nood

categorieën: Acties, Bio industrie, organisaties, Vlees en veeteelt

Stichting Varkens in Nood komt op voor de varkens. Met beschaafde, actuele en spraakmakende campagnes proberen ze consumenten en supermarkten ervan te overtuigen dat varkens een beter leven verdienen. Om de intensieve veehouderij een halt toe te roepen, moet de publieke opinie ten gunste van de dieren veranderen.

Oprichting

Varkens in Nood is in 1997, ten tijde van de varkenspest, opgericht door schrijver J.J. Voskuil. Nederland was, net als Voskuil, geschokt door de televisiebeelden en krantenfoto’s van de miljoenen varkens die in grijpers werden afgevoerd. Voskuil besloot zijn bekendheid als schrijver in te zetten voor de dieren die hij een warm hart toedraagt. Met zijn echtgenote Lousje deed hij een oproep aan mensen om in de landelijke dagbladen gezamenlijk grote advertenties tegen de bio-industrie te plaatsen. Hieraan werd massaal gehoor gegeven. Wat bedoeld was als een eenmalige actie, werd het begin van de 'Stichting Varkens in Nood'.

Nieuw soort dierenbescherming

Varkens in Nood vertegenwoordigt een nieuw soort dierenbescherming, een beweging zonder activisten, maar gesteund door talloze schrijvers en andere bekende Nederlanders, zoals Koos van Zomeren, Youp van ’t Hek, Jan Terlouw, Yvonne Kroonenberg en Karen van Holst Pellekaan.

Sinds de oprichting van Varkens in Nood in 1997 is er veel veranderd, althans, de publieke opinie is heel erg veranderd ten gunste van de productiedieren, maar de politiek bleef dadenloos. Dat was een grote teleurstelling voor Voskuil: 'We hadden echt gedacht dat als we een meerderheid van de Nederlanders achter ons zouden krijgen, de politiek om zou gaan.' Maar helaas voor hem en Lousje en de varkens in nood overwon de landbouwlobby en niet de burger, en veranderde er niets in politiek Den Haag.

Comité van aanbeveling

Anouk
J.M. Coetzee
Inez van Dullemen
Kees van Kooten
Helga Ruebsamen
Wim T. Schippers
Peter van Straten
Erik Vos
Bettine Vriesekoop

Bron:

- varkensinnood.nl