Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Vee-industrie

categorieën: Bio industrie, Landbouw algemeen, Vlees en veeteelt

factory-farm

Vee-industrie is de nieuwe term die 'bio-industrie' moet vervangen. Zo is besloten door diverse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties als Varkens in Nood en Wakker Dier.

De naamsverandering is volgens hen nodig omdat er veel verwarring heerst bij consumenten over de term bio-industrie. Die lijkt te veel op biologisch, dat toch iets heel anders is.

Daarnaast blijft de term biologische veehouderij bestemd voor 'extensieve veehouderij met dieren die buiten komen en de ruimte hebben'.

Organisaties die zich aangesloten hebben bij dit initiatief zijn:

Biologica
Compassion in World Farming
Dier & Recht
Dierenbescherming 
IFAW
Milieudefensie
Natuur en Milieu
Kon. Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Varkens in Nood
Vegetariërsbond
Vier Voeters
Wakker Dier
WSPA